Medic de la Spitalul de Urgență Ploiești: Ustensilele sunt atât de uzate că se face malpraxis cu bună ştiinţă. Managerul dezminte afirmațiile

Data publicării:
medici operatie transplant digi-1

Actualizare 17.34. Unul dintre pacienţii care au fost internaţi la spitalul din Ploieşti a povestit despre condiţiile în care a fost tratat.

Să te duci cu drenele în mână la toaletă, unde apa bălteşte, până la gleznă, unde nu era un capac de WC, unde în loc de şnurul de la baie de la bazin era o faşă, pe care de multe ori o puneam noi că nu era”, își amintește Corneliu Stoica.

El mai spune că, dacă venea un control, „automat, în câteva ore totul era lună, de dimineaţă de la prima ora, s-au schimbat şi feţele de pernă, cearşafuri prin care noi scoteam picioarele”.

În sfârşit, după atâta vechime în spital, am văzut curăţenie, dezinfecţie, celebrul capac la locul lui montat, faşa a fost înlocuită cu accesoriul original”, povestște Corneliu Stoica.

El a adăugat însă că, imediat ce a plecat controlul, situația a revenit la „normal”.

Actualizare 16.15. Două echipe de control se află în acest moment în spital și verifică fiecare salon.

În luna mai, după numeroase reclamaţii primite de la pacienţi, reprezentanţii Consiliului Judeţean au făcut un control la spital şi au recomandat conducerii să schimbe urgent lenjeriile şi instalaţiile uzate.

Și pacienții se plâng de condițiile din spital și de faptul că trebuie să-și cumpere singuri medicamente.

Actualizare 14:20: Managerul Spitalului Județean de Urgență respinge afirmațiile făcute de medicul Dan Oprea.

Nu știu de ce a făcut-o, e în nume propriu, ceea ce pot să vă spun este că, la o zi diferență, domnul doctor a făcut o adresă în care cere retragerea din gărzi, pentru că starea psihică și fizică nu-i mai permit să acorde asistență medicală de urgență, citez: starea mea psihică nu-mi permite să pun în pericol starea pacienților internați prin urgență”, a spus Adrian Strâmbeanu, managerul Spitalului de Urgență Ploiești, într-o conferință de presă.

„Este un neadevăr, pentru că zilnic, cele 13 săli de operație sunt pline de pacienți, sălile de terapie intensivă, la fel, sunt pline, dacă ar lipsi acest instrumentar despre care vorbește domnul doctor ar apărea infecții nozo-combiale, datorită folosirii acestor instrumente. Nu cred că vreun medic chirurg ar intra să facă vreo operație cu un instrumentar impropriu, fiind conștient că ar influența starea de sănătate a pacientului”, a punctat Adrian Strâmbeanu.

Managerul a mai spus că în spital nu sunt gândaci și că, pe lângă ancheta demarată de corpul de control al Ministerului Sănătății și ancheta DSV Prahova, a fost demarată o anchetă internă.

Adrian Strâmbeanu a afirmat că „există un adevăr” și anume „condiția hotelieră a spitalului nu se ridică la standardele unui spital european, finanțarea nu este tot timpul suficientă pentru pacienții care se internează, asa că trebuie să facem o prioritizare”.

Actualizare 12:25: Ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, a spus că a demarat o anchetă la Spitalul Județean de Urgență Ploiești.

„N-aș vrea să comentez ce spune un medic, poate că el are dreptate, poate că nu are dreptate. Ca urmare a acestor dezvăluiri de presă am hotărât ca o echipă de control să meargă să facă o anchetă și să vedem dacă aceste lucuri se rezolvă sau nu și în urma acestui control să vedem care sunt măsurile dispuse”, a spus ministrul Sănătății la Digi24.

Eugen Nicolăescu a punctat faptul că acest spital se află în coordonarea Consiliului Județean Prahova și nu este coordonat de minister.

„Ministerul nu are cum să rămână impasibil”, a menționat Nicolăescu.

El s-a arătat surprins că medicul nu a sesizat conducerea spitalului.

„Ministerul Sănătății nu are nicio responsabilitate referitor la spitalul din Ploiești, în afară de situația în care nu respectă regulile igienico-sanitare și se constată că acolo sunt abateri, dacă am auzit așa ceva nu am putut să stau impasibil și am vrut să aflu mai repede și corect ce se întâmplă acolo”, a mai spus Eugen Nicolăescu.

„Ca urmare a declarațiilor făcute de acel medic din cadrul spitalului județean, DSV s-a autosesizat în cursul dimineții și a făcut o echipă de control, a fost informat și CJ Prahova și acum se face o evaluare la nivelul unității sanitare”, a spus Anca Dobrescu, director executiv DSV Prahova.

Directorul executiv a adăugat că în ultima perioadă nu au mai fost sesizări cu privire la acest spital.


Chirurgul Dan Oprea spune că situația din Spitalul Județean de Urgență Ploiești nu este una recentă, ci că se întâmplă acest lucru de 4-5 ani.

Medicul a ales acum să vorbească despre condițiile pe care pacienții trebuie să la îndure în acest spital. El spune că în saloane sunt gândaci, paturi și perne rupte sau despre instrumentarul uzat peste măsură și pe care medicii sunt obligați să-l folosească în operații.

De asemenea, chirurgul mai atrage atenția asupra modului în care sunt tratați pacienții în acest spital. Antibioticele din farmacia spitalului sunt schimbate zilnic și, astfel, deși medicii ar trebui să folosească aceleași antibiotice pentru șase-șapte zile, aceștia sunt nevoiți să schimbe schema de tratament și ar putea fi acuzați oricând de malpraxis.

Mesajul a fost postat pe o rețea de socializare, dar, probabil pentru că au luat amploare aceste dezvăluiri, acesta a fost șters.

Managerul Spitalului Județean de Urgență din Ploiești spune că, probabil, doctorul Dan Oprea era puțin obosit în momentul în care a ales să facă aceste dezvăluiri.

Aș fi dorit ca domnul doctor să-și exprime doleanțele respective și către noi, cei care lucrăm în spital. Nu cred că există un medic chirurg care să intre într-o sală de operație, să opere un pacient, în momentul în care nu are ceea ce-i trebuie. Domnul doctor ne-a trimis o adresa în care ne spune că este obosit fizic și psihic și că nu a mai dorit să intre în gărzi”, a spus Adrian Strâmbeanu, managerul Spitalului de Urgență Ploiești.

Însă, despre condițiile grele din spital vorbesc și pacienții, condiții care nu ar trebui să se regăsească în niciun spital din România.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri