Dermatozele profesionale, afecţiunile contactate la serviciu

Data publicării:
medic familie 1

Dermatitele de contact reprezintă aproape 90% din tulburările pielii dobândite la locul de muncă, fiind impărţite în dermatită de contact iritativă (implică un raspuns neimunologic din cauza multiplilor agenţi iritanţi ai pielii precum acizii şi agentii alcalini) şi dermatita de contact alergică (inflamaţia pielii produsă de o reacţie imunologică mediată celular de diferite substanţe antigenice cum sunt raşina epoxidică, bicromatul de potasiu şi vopsele de păr.

Ambele au ca rezultat o reacţie inflamatorie a pielii cu semne clinice caracteristice: eritem, edem, vezicule, descuamare, leziuni de prurit.

Alte afecţiuni cutanate ocupaţionale pot include urticaria sau chiar cancerul de piele, cum ar fi carcinomul bazocelular şi spinocelular, din cauza expunerii la ultraviolete.

George Sorin Ţiplica a evidenţiat că, pe lângă pierderile economice nevaforabile din cauza absenteismului, schimbării locului de munca sau a şomajului pe termen lung, stigmatele sociale asociate cu afecţiunile cutanate profesionale sunt cele mai importante pentru cei implicaţi.

''Deoarece mâinile sunt vizibile şi esenţiale în domeniul comunicării, afectarea acestora poate duce la un sentiment scăzut de bunăstare personală şi stimă, care conduc la o stare de spirit depresivă'', a subliniat medicul.

El subliniat necesitatea prevenirii afecţiunilor cutanate profesionale spunând că există numeroase metode de prevenţie eficientă la locul de muncă, dar acest lucru nu este pe deplin cunoscut.

Potrivit medicului, utilizarea periilor şi a abrazivilor sau chiar a solvenţilor organici pentru a curăţa pielea la locul de muncă sunt complet depăşite, dar sunt încă folosite, deşi există modalităţi mai puţin dăunătoare.

O treime dintre afecţiunile profesionale au atingere cutanată, 90% din dermatozele profesionale sunt reprezentate de eczeme, care sunt suferinţe extrem de complicate.

În România, cazurile nu sunt corect raportate, în anul 2000 fiind înregistrate 1.576 de cazuri. De aceea, iniţiativa Parlamentului European de a lansa din 2010 în 23 de ţări campania de prevenţie ''O piele sănătoasă la locul de muncă'' este foarte utilă.

El s-a referit şi la dermatita atopică, foarte frecventă la copiii între 1-5 ani care au o sensibilitate specială.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri