Dezinfectanţi diluaţi de 4.200 de ori, descoperiţi în spitale din Mureş

Data publicării:
intstrumente sala operatie 2

 

Ministerul Sănătăţii a făcut publice rezultatele ultimelor teste de concentraţie ale produselor Hexi Pharma, prelevate din unităţi sanitare din judeţele Mureş, Călăraşi şi Braşov şi efectuate în cadrul laboratorului ICECHIM.

Specialiştii ICECHIM au descoperit produse diluate chiar şi de 4.200 de ori. Produsele sunt folosite de medici pentru dezinfecţia pielii pacienţilor înainte de o intervenţie chirurgicală.

Date fiind rezultatele analizelor efectuate în ultimele două zile cu privire la concentraţia dezinfectanţilor HexiPharma, Ministerul Sănătăţii a decis sistarea efectuării de teste suplimentare de concentraţie la ICECHIM, urmând ca ancheta administrativă să continue conform Planului de Măsuri dispus de Premierul Dacian Ciolos, ministru interimar al Sănătăţii.

REZULTATELE COMPLETE AICI

Concluziile au fost trase după prelevarea a 17 probe din spitalele din cele trei judeţe. Probele au fost preluate în 9 mai şi analizate în ultimele trei zile.

Cea mai gravă situaţie a fost constatată în Mureş, de unde au fost analizate cinci produse. În cazul uneia dintre substanţele active, s-a constatat un nivel de diluare de 4.200 de ori, iar în cazul celorlalte patru de 2.800 de ori.

Totodată, trei produse folosite în spitale din Călăraşi erau diluate de până la 10 ori faţă de menţiunile făcute de producător pe eticehtă. Şi la Braşov, cele trei probe prelevate arată diferenţă de 10% în cazul unui produs folosit pentru dezinfectarea mâinilor chirurgilor, înainte de operaţii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri