Diagnostic şi tratament în Alzheimer

Data publicării:
GettyImages-149679784

Alzheimerul este o afecțiune degenerativă progresivă a creierului care apare mai ales la persoane de vârstă înaintată.

Factorii de risc pentru Alzheimer pot fi factori de risc vascular cum ar fi: obezitate, diabetul zaharat, hipertensiune arterială, creşterea colesterolului dacă apar în jurul vârstei de 45-50 de ani. Dacă se instalează mai tarziu, nu mai sunt factori de risc pentru aceasta boala.

Alt factor de risc foarte important este înaintarea în vârstǎ.

Nu trebuie să ne facem griji când nu mai ţinem minte unde am pus cheile. Ne facem griji cand uităm de ce am plecat de acasă, când nu mai ştim drumul spre casa, când uităm că am luat medicamentelele şi le luam iar.

Boala evoluează în timp relativ lung, 10-15 ani, mai sunt şi cazuri care evolueză mult mai repede. Boala Alzheimer este o parte a unui spectru foarte lung de boli care pot duce la demenţă.

Pentru punerea diagnosticului trebuie făcut un drum la medicul de familie şi pe baza unei trimiteri către medicul geriatru, psihiatru, neurolog, se vor face anumite teste care îi vor confirma sau nu boala.

Demenţa Alzheimer nu se manifestă în mod identic la toate persoanele afectate. Tulburările de memorie şi confuzia pe care acestea o provoacă sunt adesea frustrante sau înspăimântătoare pentru bolnav.

Există tratament medicamentos însă la fel de important este ca pacienţi sa nu stea singuri, să se vorbească cu ei, sa fie stimulati intelectual.

Întrucât cauza exactă a demenţei Alzheimer nu este încă cunoscută, nu se poate spune cu certitudine că boala poate fi prevenită. Există însă dovezi în ceea ce priveşte anumite măsuri care pot fi luate pentru a reduce riscul apariţiei ei. Aceste măsuri se referă în primul rând la un mod de viaţă cât mai sănătos şi activ, atât fizic cât şi intelectual.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri