Autoritățile au sistat testarea produselor Hexi. Încep verificările pentru ceilalți producători

Data publicării:
analize dezinfectanti

ACTUALIZARE. Autoritățile au sistat testarea dezinfectanților produși de Hexi Pharma, deoarece au constatat că toate probele sunt neconforme - concentrația de pe etichetă nu este aceeași cu cea măsurată în laborator. Au fost cazuri în care substanța activă era diluată și de 2.500 de ori.

Au început acum procedurile de verificare ale produselor biocide fabricate de alți producători. 

Mostrele produselor Hexi Pharma analizate vor fi însă păstrate. În cazul în care reprezentanții Hexi Pharma intenționează să dea autoritățile în judecată, acestea vor putea fi analizate în laboratoare acreditate din străinătate. 

Pe piața din România există în prezent 18 producători și mai mulți importatori de dezinfectanți pentru spitale. În total sunt 110 tipuri de biocide și toate vor fi verificate. Vor fi făcute între patru și șase tipuri de analize pentru fiecare dintre ele.


Pe de altă parte, la o zi de la anunţul privind produsele dezinfectante ale Hexi-Pharma diluate, spitalele încă nu au primit nicio hârtie oficială din partea Ministerului Sănătăţii.

Medicii nu ştiu ce să facă, infirmierele nu au habar ce produse să folosească pentru dezinfecţie, iar managerii aşteaptă un semn pentru a demara rezilierea contractelor cu compania producătoare.

O primă decizie vine de la Institutul „Marius Nasta”, aflat pe lista spitalelor în care au fost găsite produse neconforme: operațiile au fost amânate. Același lucru l-au decis și alte spitale din țară.

În urma anunțului făcut de Ministerul Sănătății, reprezentanții companiei Hexi Pharma au prezentat scuze. Pe de altă parte, compania a intrat în procedură de insolvență și urmează să fie închisă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri