Intoleranţa alimentară - cum se poate diagnostica şi care este tratamentul corect

Data publicării:
lapte-1

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, unul din doi adulţi suferă de intoleranţă alimentară. Uneori se confundă însă cu alergia la alimente, pentru că simptomele pot fi asemănătoare: greaţă, vărsături, crampe sau diaree.

„Intoleranţa alimentară faţă de alergie nu dă manifestări care să pună viaţa în pericol şi de aceea trecem uşor cu vederea când este intoleranţă alimentară”, explică dr. Ionuţ Ştefan, consultant în nutriţie.

Cel mai cunoscut tip de intoleranţă este la glucidul din lapte, lactoza.

„Pacientul are dureri abdominale, poate avea diaree, dar mai ales are balonari. Sunt foarte persistente, deranjante şi supărătoare evident pentru pacient”, spune dr. Gabriel Constantinescu, medic primar gastroenterologie şi boli interne.

Din ce în ce mai întâlnită este şi intoleranţa la gluten. Acesta este de fapt o proteină care se găseşte în cereale precum grâul, orzul, secara şi uneori ovăzul. Practic, pâinea noastră cea de toate zilele poate fi o adevărată otravă pentru unii oameni.

„Mucoasa intestinală este de vină şi noi nu putem digera acest gluten.. De asemenea apar diaree, balonarea şi tot felul de alte probleme”, afirmă dr. Monica Schifirneţ, medic primar alergologie şi imunologie clinică.

Pe lângă lactoză şi gluten, intoleranţa poate apărea la o mulţime de produse. De exemplu ciocolată, porumb, soia, fasole sau nuci. Problema este că simptomele nu sunt întotdeauna la nivel digestiv. De multe ori pot fi reacţii generale precum oboseala, durerile de cap, insomnia, probleme ale pielii sau imposibilitatea de a slăbi.

De aceea intoleranţa este greu de diagnosticat fără nişte teste speciale.

Care sunt acestea, dar şi ce este de făcut în cazul unui astfel de diagnostic aflaţi în reportajul VIDEO.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri