Anchetă la Maternitatea „Elena Doamna” din Iași. Paznic: Dacă trezeam pe cineva din somn îmi făceau referat

Data publicării:
01

Tatăl bebeluşului mort spune că medicii ar fi lipsit din triaj o noapte întreagă. Conducerea maternităţii vine propria variantă.

„Au fost făcute în timpul cât a stat în sala de naştere patru trasee de urmărire a stării mamei şi fătului, cardiotocografie, mai precis la ora 00.30, la 2.40, 4.50 şi 5.55”, spune Răzvan Socolov, directorul medical al Maternităţii ''Elena Doamna'' Iaşi.

Părintele îl contrazice pe director.

„La ora 4.50 şi 5.55, în sala de travaliu unde se afla soţia mea nu era absolut nimeni, nimeni, nimeni”, acuză Constantin Ciobanu, tatăl copilului.

Bărbatul l-a înregistrat cu telefonul mobil pe agentul de pază care se afla la serviciu în noaptea în care soţia sa avea nevoie de ajutor. Acesta spune că ar fi putut să-și piardă locul de muncă dacă i-ar fi deranjat pe medici.

„Deci, dacă eu mă duceam şi trezeam pe cineva din somn, deci eu a doua zi dimineaţă... Aşa fac ăştia. Când este raportul de gardă la ora 8, ăla se duce şi spune: Domnule, eu vreau să fac un referat la portar”, spune paznicul în această înregistrare.

Nu este primul caz în care medicii de la maternitatea Elena Doamna sunt acuzaţi că și-ar fi ignorat pacienții. Rudele unei femei care a murit acolo îşi amintesc şi acum prin ce a trecut aceasta.

„Mai mult de zece zile a stat în travaliu, nu-i făcea nicio injecție de dilatare, nimic, o punea să urce și să coboare scările”, își amintește Elena Ceasnog, cumnata femeii decedate.

Cel mai recent caz este din primăvara acestui an. O tânără de 19 ani care a fost la un pas să moară după ce a fost operată pentru o sarcină extrauterină la această unitate.

„Au fost mai multe cazuri la Maternitatea Elena Doamna, unele sunt, deja, cu hotărârea definitivă a Comisiei Superioare de Disciplină la nivelul Colegiului Naţional, altele sunt în curs de desfăşurare”, afirmă Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor România.

La cererea Ministerului Sănătăţii, Direcţia de Sănătate Publică a cerut lămuriri în cazul femeii care a adus pe lume o fetiţă moartă.

„Se iau declaraţii de la tot personalul care a fost implicat în cazul respectiv”, spune Lucian Indrei, directorul DSP Iaşi.

Abia săptămâna viitoare medicii legişti vor spune care a fost cauza morţii bebeluşului. Între timp, părintele a depus plângere la Poliție și la Colegiul Medicilor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri