Românii, trataţi la doctor cu porţia. Statul asigură doar o consultaţie la 3 ani pentru pacienţii de până în 39 de ani

Data publicării:
spital asigurar sanatate CAS 5295480-Mediafax Foto-Remus Badea-4

De anul viitor, serviciile medicale vor fi acordate prin intermediul a trei pachete. Este vorba despre „pachetul de servicii medicale de bază, pachetul privind programele naționale de sănătate și pachetul de asigurări suplimentare private, care se va finaliza până la sfârșitul anului, pentru că trebuie să avem întâi acceptată forma pachetului de bază pentru a ieși în dezbatere publică cu forma pachetului suplimentar”, potrivit Ministrului Sănătății, Eugen Nicolăescu.

În pachetul de bază, toţi pacienţii vor avea acces gratuit la un anumit număr de consultaţii şi la servicii medicale de urgenţă. Programele naţionale se adresează românilor care suferă de boli grave şi care beneficiază de o serie de investigaţii şi tratamente gratuite. Iar pachetul de asigurări private conţine servicii suplimentare, absente din pachetul de bază, disponibile contra cost.

De serviciile medicale din pachetul de bază vor beneficia de anul viitor atât cei care plătesc asigurarea, cât şi cei care nu o achită.

Un lucru e aproape cert: accesul la serviciile medicale din spitale se va limita.

Dacă până acum pacientul, pentru absolut orice îl durea, se ducea la spital, de acum înainte, pachetul de bază îi spune pacientului ce pași trebuie să facă. Și îi arată că e mult mai ușor să meargă pentru anumite simptome, pentru anumite servicii medicale la medicul de familie sau la medicul de ambulator, decât să se ducă la spital”, spune ministrul.

Sunt zeci de afecţiuni pentru care spitalele nu vor mai face internări. Printre acestea se numără anumite boli de inimă şi tipuri de hepatită sau ulcer. Nici pacienţii diagnosticaţi cu diabet nu vor mai fi internaţi.

Şi consultaţiile la medicul de familie sunt limitate. Pentru pacienţii care au până în 39 de ani, statul mai asigură doar o consultaţie la trei ani, iar pentru cei peste 40 de ani, o vizită la medic pe an.

O măsură care ar putea afecta mii de pacienţi se referă la consultaţiile în policlinică. Astfel, un pacient care suferă de cancer poate merge la medicul specialist doar de maximum şase ori într-un an.

Proiectul rămâne în dezbatere publică până la 31 octombrie şi ar trebui să intre în vigoare la 1 februarie 2014.

Primele reacţii: Bolnavii au nevoie de monitorizare

Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Bolnavilor de Cancer, consideră că numărul de şase vizite pe an este foarte mic, întrucât pacientul secţiei de Oncologie trebuie monitorizat atent. El are nevoie de mai multe intervenţii medicale, consultaţii şamd. Deci mi se pare o măsură restrictivă şi, cu siguranţă, noi vom interveni cu un amendament în acest sens”, a declarat la Digi24 reprezentantul pacienţilor. „Chiar nu ar trebui restricţionată vizita pacientului cronic sau bolnav de cancer la specialist, în condiţiile în care acesta are nevoie permanent de monitorizare din partea medicului curant”, arată acesta.

Am fost consultaţi, şi noi am cerut ca pachetul de programe naţionale să fie separate de celelalte, să fie sub jurisdicţia Ministerului Sănătăţii şi bugetat de stat, nu din contribuţiile cetăţenilor”, a adăugat Cezar Irimia.

La rândul său, expertul în Sănătate Sorin Paveliu spune că pachetul de bază este, în opinia sa, doar un exerciţiu de comunicare. Este doar un ansamblu de intenţii şi măsuri parţiale, încă nefinisat, apreciază Paveliu, care aminteşte că pachetul de bază există deja, reglementat printr-un document de circa 300 de pagini, iar Ministerul Sănătăţii trebuie să vină cu ceva nou. „Nimeni nu poate să atingă un obiectiv pe care nu-l are, iar Ministerul Sănătăţii a uitat să ne spună care este acest obiectiv”, acuză Sorin Paveliu, la Digi24.


Boli pentru care spitalele trebuie să limiteze internările:

- râie, pojar fără complicaţii;

- cancer de piele;

- cardiomiopatie ischemică;

- stenoză aortică;

- hepatită cronică;

- ulcer gastric acut fără hemoragie sau perforaţie;

- pneumonie;

- diabet fără complicaţii;

- fracturi multiple de coaste.

 

Consultaţii la medicul de familie:

- o consultaţie la trei ani pentru pacienţii între 18 şi 39 de ani;

- o consultaţie pe an pentru pacienţii peste 40 de ani.

 

Consultaţii în policlinică:

- pentru boala oncologică activă - maximum şase consultaţii pe an;

- pentru alte afecţiuni - între două şi maximum patru consultaţii pe an.

Sursa: Proiectul Ministerului Sănătăţii 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri