Medic: Alimentele permise bolnavilor de fiere

Data publicării:
MEDIC 09

Cristina Pavel, medic specialist în medicină de familie şi apifitoterapie a vorbit la Digi24 despre alimentaţia în bolile de fiere. Aceasta a spus că alimentele foarte grele, grase, cu multe ingrediente, orice prăjit - ceapă prăjită, cartofi prăjiţi, de exemplu - trebuie evitate.

„Vezica biliară este cea care ajută la digestia grăsimilor. Şi, în momentul în care dai un aliment cu foarte multă grăsime, îl forţezi să se descarce”, a spus Cristina Pavel.

Nici alimentele care sunt foarte condimentate, cu foarte multă ceapă sau usturoi, nu sunt recomandate.

„E vorba de reactivitatea lor. Persoanele care au probleme cu zona respectivă sunt sensibile. Uneori, un pic de usturoi e posibil să fie ok”, a spus medicul.

Cât despre simptome, medicul Cristina Pavel a spus că acestea sunt greaţa, durerile de cap, durere în zona vezicii biliare sau vărsătura. „Primele măsuri: dacă îi vine să vomite trebuie să vomite, dacă nu, să stea liniștit şi să ia ceva cu efecte de calmare, anti-greaţă sau antispastice”, a explicat medicul.

Alimentele pe care aceasta le recomandă sunt cele simple, cu câteva ingrediente şi nu foarte tare procesate.

„Supă fiartă şi la sfârşit un pic de ulei. Modalitate de preparare fără multe grăsimi şi să se folosească condimente uşoare care să ajute digestia. Nu piper, usturoi, ci mai uşoare şi în cantitate mică”, a spus Cristina Pavel.

„Contează şi ritmul alimentar, nu trebuie să mănânce foarte des. Dacă eşti sensibil mai degrabă te abţii decât să îţi fie rău. Mai bine faci tratament şi te abţii de la mâncare. De obicei, aceste persoane sunt supraponderale şi atunci nu le strică un post alimentar, câte o zi mai lejeră”, a spus medicul care a precizat că alcoolul nu este recomandat.

„Acesta este stimulator. Ficatul şi vezica biliară sunt sensibile la alcool. Mai degrabă băuturi sedative”, a spus Cristina Pavel.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri