Medicii încep, de astăzi, protestele

Data publicării:
Spitalul de Urgente Iasi Greva medici doctori UPU - Mediafax Foto-Liviu Chirica

Pentru început, angajaţii din sistemul de sănătate vor ieşi în fiecare zi în faţa Ministerului Sănătăţii pentru a-şi susţine revendicările - salarii mai mari pentru medicii rezidenţi, 6 la sută din PIB pentru Sănătate, dar şi o lege specială privind statutul angajaţilor din spitale. Cheia rezolvării acestor cereri este la Guvern, dar premierul Victor Ponta se bazează pe ministrul Sănătăţii în negocierile cu protestatarii.

Din câte știu, există dialog și există soluții discutate împreună și sunt convins că demersul lui Astărăstoae nu e politic, ci profesional”, a declarat premierul.

Dar nu numai medicii cer bani mai mulţi, ci şi directorii de spitale, care se plâng că nu mai pot asigura plata salariilor şi a medicamentelor până la finalul anului. La întâlnirea de astăzi dintre premierul Victor Ponta şi preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Cristian Buşoi a solicitat o rectificare bugetară astfel încât sistemul de sănătate să nu intre în colaps anul acesta.

Spre sfârșitul anului, o să înaintăm o propunere de rectificare, dar indiferent dacă rectificarea vine sau nu, avem soluții ca spitalele să nu sufere. În ce privește salariile, în decembrie lucrurile sunt aranjate”, a spus Cristian Bușoi, președintele CNAS.

În luna iulie, CNAS a primit fonduri suplimentare pentru plata datoriilor din sistem. Acum, se caută şi fonduri pentru bolnavii de cancer, mai ales pentru cei care aşteaptă aprobarea dosarelor de tratament. Ar fi nevoie de 15 milioane de lei pe lună pentru eliminarea listelor de aşteptare, pe care sunt înscrişi în jur de 1.200 de bolnavi.

Comparație între salariile medicilor din România și Germania

Jurnalul de seară. Profesioniștii din domeniu vorbesc despre nemulțumirile lor

Vasile Astărăstoae, președintele Colegiului Medicilor, Cristian Hotoboc, președintele Alianței pentru Sănătate din România, prof.dr. Gheorghe Burnei, șeful Clinicii de Ortopedie Pediatrică de la Spitalul de copii „Marie Curie”, și dr. Cosmin Alexandrescu, președintele Asociației Profesionale a Medicilor de Ambulator, au vorbit în emisiunea „Jurnalul de seară” de la Digi24 despre problemele cu care se confruntă și despre nemulțumirile pe care le au. De asemenea, secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Raed Arafat, și-a prezentat opinia într-o intervenție telefonică.

Vasile Astărăstoae, președintele Colegiului Medicilor: Noi ne înțelegem foarte bine cu ministrul Sănătății

„Ceea ce trebuie să înțeleagă dl. prim-ministru este că noi ne înțelegem foarte bine cu domnul ministru al Sănătății. Problema este, însă, că acest ministru al Sănătății să aibă din partea Guvernului și a Parlamentului mandat că ceea ce noi ne înțelegem este acceptat de către Guvern. Vă dau numai un exemplu: împreună cu ministrul Nicolăescu și cu ministrul pentru Învățământul Superior, Mihnea Costoiu, am găsit o soluție pentru medicii rezidenți – ca de la 1 septembrie venitul lor să se dubleze. S-a mers cu această soluție în Guvern și Guvernul a respins-o, încât ceea ce noi vrem să transmitem Guvernului și Parlamentului este că ministrul Sănătății are în spate pe toți profesioniștii și că ceea ce noi ne înțelegem trebuie să accepte Guvernul și Parlamentul”, a declarat Vasile Astărăstoae la Digi24.

El a spus că la universitatea pe care o conduce cel puțin o treime dintre medicii rezidenți au plecat în străinătate. Deși recunoaște că locul profesioniștilor este lângă pacienți, Astărăstoae speră că, după modelul protestelor legate de câini sau de Roșia Montană, și doleanțele medicilor vor fi ascultate dacă ies în stradă. Președintele Colegiului Medicilor spune că protestele trebuiau organizate încă de pe vremea guvernului Boc, dar atunci nu s-a reușit organizarea lor, iar medicii se temeau că vor fi dați afară.

Cristian Hotoboc, președintele Alianței pentru Sănătate, spune că în timpul protestelor vor fi pichetate toate instituțiile relevante, dar „accentul trebuie pus pe Ministerul Finanțelor și pe premier”.

Urmăriți discuțiile de la „Jurnalul de seară”  în materialele video de mai sus.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri