Medicii români nu vor fi plătiţi nici anul acesta pentru operaţiile de transplant

Data publicării:
operatie transplant mediafax

Anul trecut, în România s-au făcut peste 800 de transplanturi, cele mai multe de rinichi şi de ficat.

În program sunt implicaţi peste 500 de medici şi de asistente gata în orice clipă să intre în sala de operaţie.

Salariul de bază al unei asistente variază între 1.200 şi 1.800 de lei, iar al unui chirurg între 2.400 şi 4.000 de lei. Niciunul dintre ei nu primeşte nimic în plus pentru operaţiile de transplant.

Prof. dr. Irinel Popescu, coordonatorul Programului Naţional de Transplant Hepatic: „Când nu finanţezi un act medical de un înalt profesioanalism, oamenii îl fac până la un punct voluntar din dorinţa de a ajuta oamenii. S-au tăiat salariile coordonatorilor de transplant din zona Bucureşti-Muntenia, Moldova şi asta are consecinţe directe pentru că numărul de donatori a scăzut”.

Între anii 2010 şi 2014, bugetul programului naţional de transplant s-a dublat. Totuşi, anul trecut suma s-a dovedit a fi prea mare, iar Ministerul Sănătăţii a preferat, în loc să redirecţioneze surplusul către salariile personalului medical, să taie bugetul cu o treime. 1

Bugetul programului naţional de transplant:

2010: 60.002 lei

2014: 108.562 lei

2015: 70.931 lei

(sursa: Ministerul Sănătăţii)

Radu Deac, directorul executiv al Agenţiei Naţionale de Transplant: „Întâi trebuie consolidată specialitatea ca atare, recunoscută. Şi apoi, într-o etapă, trebuie să ne gândim şi la care sunt satisfacţiile materiale”.

În Europa, specialiştii în transplant primesc de la câteva sute până la 25.000 de euro pentru o singură operaţie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri