Meniul zilnic conţine, în medie, peste 90 de E-uri

Data publicării:
mancare fast food 4336543-AFP Mediafax Foto-Karim SAHIB-1

Micul dejun ar trebui să fie o sursă importantă de calorii, fibre şi minerale, spun nutriţioniştii. Prima masă a zilei este însă, de cele mai multe ori, plină de E-uri - peste 30 de astfel de aditivi.

Crenvurştii, salamul sau brânza topită se află pe lista alimentelor consumate la micul dejun. Puţini ştiu că aceste produse conţin mai mult de patru aditivi alimentari fiecare. Nici pâinea pe care o punem în coşul de cumpărături nu este la fel de sănătoasă ca cea pregătită în casă.

Cumpărătorii nu prea ştiu însă ce iau de pe raft.

E-urile se ascund în multe dintre produsele care par sănătoase. Prânzul mai aduce încă cel puţin 50 de asemenea compuşi în farfuriile românilor.

La masa de prânz aşezăm în farfurie un preparat din carne de pui, fulgi de cartofi şi o prăjitură. Iar după o masă bogată în alimente cu aditivi, un pahar de suc este exact ce nu trebuie. Gustul acestuia vine din coloranţi şi conservanţi.

Mulţi ignoră însă prezenţa E-urilor în alimente.

Doar cina este ceva mai săracă în E-uri, doar 8.

Pastele cu carne şi caşcaval pregătite la cină nu sunt nici ele mai sănătoase. Dacă mâncăm cel puţin două produse care conţin aceiaşi aditivi alimentari, deja depăşim doza zilnică permisă.

Aditivii din alimente sunt diverşi. Sunt în primul rând E-urile care dau gust de fructe produselor. Pe listă se mai află şi conservanţii care întârzie alterarea alimentelor, alături de emulsificatori, cei care asigură un amestec omogen între apă şi grăsimi. Toate sunt periculoase, avertizează specialiştii. De exemplu, coloranţii din cârnaţi, crenvurşti şi sucuri pot provoca alergii şi afecţiuni ale rinichilor.

Aditivi şi conservanţi

Micul dejun

crenvurşti: 9

salam: 8

pâine: 4

margarină: 6

branză topită: 6

cafea: 0

TOTAL: 33

Prânzul

pâine: 4

preparat din carne de pui (cu sos): 6

legume congelate: 0

cârnaţi: 10

fulgi de cartofi: 9

borcan cu murături: 3

prajitură la caserolă: 12

suc: 6

TOTAL: 50

Cina

paste: 2

carne tocată la caserolă: 2

caşcaval 4

TOTAL: 8

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri