Ministerul Sănătății amână vaccinarea elevilor de clasa a 8-a

Data publicării:
elevi -mfax-1

Ministerul Sănătăţii amână pentru după vacanţa de vară imunizarea obligatorie a elevilor de clasa a 8-a împotriva infecţiilor. Campania de vaccinare trebuia să înceapă luna trecută, dar Direcţiile de Sănătate Publică au fost anunţate că acţiunea va avea loc abia în toamnă. Cel mai probabil, motivul este numărul insuficient de doze de vaccin diftero-tetanic. Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii nu au oferit explicaţii.

În judeţul Bacău este nevoie de peste 8.000 de doze de vaccin, însă Ministerul Sănătăţii nu a trimis până acum nici măcar jumătate din ele. Direcţia de Sănătate Publică a fost anunţată că imunizarea se amână cu cel puţin 3 luni.

Trebuiau vaccinați 6.990 de copii, ce vor fi imunizați, în toamnă, când vom primi dozele necesare”, spune Anda Dumitrescu, purtător de cuvânt al DSP Bacău.

La Piatra Neamţ, aproape 6.000 de elevi de clasa a 8-a urmau să fie vaccinaţi. Medicii spun că imunizarea ar trebui făcută, totuşi, înainte de vacanţa de vară.

Perioada acesta sunt foarte vulnerabili. Fiind adolescenți, ei sunt tentați să-și administreze diverse lucruri. Unii recurg la gesturi extreme de injectare intravenoasă, se pot lovi, accidenta , merg în excursii în străinătate, se duc la mare, se taie, se înțeapă cu diverse obiecte”, atrage atenția Gabriela Braga, medic de medicină generală.

Această etapa de vaccinare face parte din schema de imunizare obligatorie care începe în primele luni de viaţă şi are misiunea să-i ferească pe copii de infecţiile puternice.

Acest tip de vaccin necesită aceste rapeluri succesive, ca să se poată realiza anticorpi suficienți ca să ne protejeze”, explică Roxana Pipirigeanu, șefa Serviciului Epidemiologic din cadrul Direcției de Sănătate Publică Piatra Neamț.

În farmacii, o doză de vaccin costă câteva sute de lei şi este adusă la comandă, din străinatate.

Ministerul Sănătăţii nu a oferit deocamdată un punct de vedere.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri