Ministerul Sănătăţii atrage atenţia medicilor de familie: Sunteţi obligaţi să acordaţi asistenţă medicală pacienţilor de pe liste

Data publicării:
card sanatate coada casa asigurari sanatate mediafax

 

Coadă la CASMB pentru ridicarea cardului de sănătate: FOTO Mediafax

„Astăzi, toate sesizările venite din partea pacienților la Ministerul Sănătății sunt legate de atitudinea unor reprezentanți ai medicilor de familie care refuză acordarea asistenței medicale motivând blocarea sistemului informatic de preluare a cardului de sănătate”, se arată într-un comunicat transmis de Ministerul Sănătăţii.

În acest context, ministrul Nicolae Bănicioiu cere medicilor de familie „să dea dovadă de responsabilitate și profesionalism” și să respecte drepturile pacienților care sunt contribuabili la sistemul de sănătate.

Problema cardurilor de sănătate. Oamenii se calcă în picioare să le ridice, medicii se plâng că nu le pot activa din cauza erorilor

„Ministrul Sănătății subliniază că, implementarea sistemului prin cardul de sănătate nu trebuie să reprezinte un pretext pentru neacordarea serviciilor medicale la care pacienții au tot dreptul.

Mai mult, atragem atenția medicilor de familie că sistemul de accesare a cardului național de sănătate este un proiect cunoscut de furnizorii din sistem încă din anul 2006, atunci când a fost introdus prin Legea 95/2006 privind reforma în sănătate.

Așa cum toți furnizorii de servicii de sănătate au fost informați încă de la începutul anului, sistemul de accesare a cardului național de sănătate trebuia verificat și utilizat de către furnizori înainte de 1 mai 2015.

Ministrul Sănătății cere reprezentanților caselor de asigurări de sănătate și direcțiilor de sănătate publică să verifice la toți furnizorii de servicii sesizările care vin din partea pacienților”, transmite Ministerul Sănătăţii.

Îmbulzeala pentru cardurile de sănătate continuă

Sute de oameni au stat la cozi de la primele ore ale dimineţii să-şi ridice documentul electronic fără de care nu pot merge la medic. Numai în Bucureşti, sunt pregătite peste 9.000 de carduri pentru cei care nu le-au primit prin poştă.

Sute de bucureşteni au venit la Casa de Asigurări de Sănătate din Capitală încă de dimineaţă de la ora 5:00. La ora 8:30, când s-au deschis uşile, oamenii s-au îmbrâncit să intre.

„Doamnă, dar eu am plătit nişte bani pe care eu îi pierd! Îmi trebuie adeverinţă pentru că eu mâine”. „Eu am pareză şi mâine nu mă primeşte pe mine la Pucioasa fără cardul de sănătate!”.

„Am stat o dată la registratură, m-am îmbrâncit, m-a omorât lumea jos şi au zis că îmi trimite cardul şi nu mi l-a trimis! Şi acum iar coadă, sunt operată”.

„Trebuia să pună mai multe centre în Bucureşti, nu aşa, tot municipiul aici”.

Peste 3.000 de bucureşteni şi-au ridicat actul medical ieri, iar astăzi peste 9.000 de carduri sunt pregătite pentru pacienţi. Cu toate astea, cei mai mulţi, nu cunosc încă procedura.

Cristina Călinoiu, purtătorul de cuvânt al Casei de Asigurări de Sănătate Bucureşti: „În continuare vin la Casa de Asigurări asiguraţi cărora nu le-a fost tipărit cardul şi care depun cereri de tipărire a cardului. Trebuie să înţeleagă că nu Casa de Asigurări de Sănătate tipăreşte aceste carduri. Ceea ce este neînţeles, cei care au cardul tipărit sunt cei care în momentul tipăririi întruneau condiţiile de asigurat”.

Medicii de familie se plâng în continuare că sistemul nu funcţionează.

Raluca Tănăsescu, preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei: „Dimineaţă eram mai optimişti pentru că până la ora 10 mergea acceptabil, după care se pare că este în comă profundă. Aşteptăm resuscitarea şi adaptarea sistemului la necesităţile reale. Un asemenea sistem complex nu se introduce pompieristic de la o zi la alta, fără să existe suficiente testări, fără să existe un pilot”.

Şeful CNAS, Vasile Ciurchea, este invitat la „Jurnalul de Seară”, de la ora 20.00.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri