OMS: Virusul Zika, urgență de sănătate publică la nivel mondial

Data publicării:
zika eprubeta analize - GettyImages-507416672

©FOTO: Gulliver/GettyImages

Actualizare 21.00. Anunţul a fost făcut luni seară de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Unul dintre efectele deciziei poate fi deblocarea de fonduri pentru gasirea unor solutii de combatere a răspândirii virusului. Reuniunea OMS vine în condiţiile în care boala se răspândeşte rapid în America de Sud. Columbia a raportat 20 de mii de noi cazuri de infectare, dintre care două mii sunt femei însărcinate.


Între timp, virusul Zika se răspândeşte cu repeziciune în America de Sud. Columbia a raportat deja 20 de mii de noi cazuri de infectare, dintre care două mii sunt femei însărcinate.

OMS a avertizat săptămâna trecută că virusul, care se transmite prin înțepătură de țânțar, se răspândește „în mod exploziv” în America, cu 3-4 milioane de cazuri așteptate în 2016.

Potrivit directoarei OMS, Margaret Chan, o relație de tip cauză-efect între răspândirea virusului și creșterea cazurilor de microcefalie în rândul nou-născuților este puternic „suspectată”, dar nu dovedită în mod definitiv, scrie Agerpres.

Brazilia, țara cea mai afectată de virusul Zika, a tras semnalul de alarmă în luna octombrie, în fața unui număr neobișnuit de mare de cazuri de microcefalie în nord-estul țării. De atunci, în această țară au fost înregistrate 270 de cazuri confirmate de microcefalie și 3.448 cazuri suspecte, față de doar 147 în 2014.

Autoritățile din Columbia, El Salvador, Ecuador, Brazilia, Jamaica și Puerto Rico au recomandat deja femeilor să evite să rămână însărcinate câtă vreme epidemia nu este ținută sub control.

În Europa și în America de Nord, zeci de cazuri de infecție cu virusul Zika au fost raportate în rândul celor care se întorceau din concediu sau din călătorii de afaceri din țările afectate de epidemie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri