Operaţie de scolioză în premieră în România

Data publicării:
chirurgi in sala de operatie
Foto: GettyImages

Săptămâna trecută a avut loc o intervenţie în premieră în România la o clinică privată: tratamentul hibrid (ortopedic şi neurochirurgical) al unei paciente de 14 ani cu „scolioză dublă toraco-lombară şi măduva ataşată prin lipom sacrat”. Particularitatea acestui caz a constat în asocierea malformaţiei măduvei (lipomul sacrat) care ataşa măduva de pereţii canalului spinal, crescând astfel riscul de paralizie în momentul manevrelor de corecţie a scoliozei.

Pentru a scădea cât mai mult acest risc, s-a stabilit ca întâi să fie eliberată măduva prin excizia lipomului, şi apoi să se opereze scolioză, în cadrul unei singure şedinţe operatorii. Operaţia a fost realizată în echipa mixtă ortopedică şi neurochirurgicală. Pe tot parcursul intervenţiei chirurgicale, care a durat 12 ore, pacienta a fost monitorizată din punct de vedere neuro-motor, astfel încât echipa operatorie a ştiut în fiecare moment care este starea măduvei şi a rădăcinilor nervoase, evitând astfel riscul paraliziei. Astfel, s-a putut realiza corecţia completă a deformării cu un rezultat estetic şi funcţional foarte bun.

Evoluţia postoperatorie a pacientei a fost normală pentru o intervenţie de asemenea amploare, fără deficite motorii în afară celui preexistent, şi reluarea mersului în ziua a patra postoperator.

Aceste scolioze particulare se întâlnesc rar în practica curentă. În mod clasic, se făceau două operaţii diferite: în prima operaţie neurochirurgii eliberau măduva, iar în cea de-a doua ortopezii corectau deformarea coloanei.

La nivel mondial, în ultimii ani, există tendinţa de a opera aceste cazuri rare într-o singură şedinţă operatorie, din mai multe motive: posibilitatea echipei ortopedice de a vizualiza direct, la microscop, mobilitatea conului medular şi a rădăcinilor, putând astfel să-şi planifice manevrele de corecţie, rata mai mică de complicaţii şi, nu în ultimul rând, confortul pacientului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri