Operaţie în premieră la Spitalul de Copii Marie Curie

Data publicării:
operatie mediafax

Un bebeluş de doar 6 luni a fost supus unei intervenţii chirurgicale prin care medicii i-au refăcut nervii de la umăr, rupţi la naştere.

Copilul nu îşi putea mişca deloc mâna stângă şi, fără o operaţie, ar fi rămas invalid toată viaţa. Este pentru prima dată când o asftel de operaţie se face într-un spital românesc.

La naştere, a apărut o leziune care a întrerupt transmiterea implusurilor nervoase dinspre şi către creier. Drept urmare, copilul nu îşi putea mişca deloc mâna stângă. Nu exista nicio altă soluţie medicală, aşa că medicii au fost nevoiţi să intervină direct asupra nervilor.

„Din fericire am găsit rădăcinile plexului brahial întregi, dar după rădăcini era o cicatrice care comprima restul fibrelor nervoase care se ramifica spre mână şi această cicatrice nu putea să permită conducerea impulsurilor nervoase”, a explicat chirurgul Dragoş Zamfirescu.

Până acum, niciun medic de chirurgie plastică din ţară nu a mai făcut o astfel de intervenţie chirurgicală, aşa că părinţii copiilor afectaţi de această boală erau obligaţi să meargă în Germania la operaţie. Numai că mulţi nu îşi permit să meargă în străinătate pentru o asemenea intervenţie care costă câteva zeci de mii de euro.

În plus, e greu să strângi atât de mulţi bani în doar nouă luni, vârsta la care leziunile devin ireversibile.

Un astfel de caz apare o dată la două mii de naşteri. Uneori, nervii se refac doar cu ajutorul excerciţiilor fizice, dar în cele mai grave situaţii este nevoie de operaţie.

Copilul va avea nevoie în continuare de recuperare medicală, dar, în timp, va recăpăta 80 - 90% din mobilitatea braţului. În acest moment, alţi 40 de copii aşteaptă o astfel de intervenţie chirurgicală.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri