Ortorexia, obsesia pentru alimentaţia sănătoasă

Data publicării:
obsesia alimente

Andreeea Vasile, jurnalist: „Eram mai catolică decât papa când venea vorba de mâncare. Nu am mâncat dulciuri un an dezile. Nu am băut alcool un an de zile. Nu am mâncat carbohidraţi un an de zile.”

Andreea Vasile este o tânără pasionată de nutriţie şi sport. În urmă cu trei ani a intrat într-un program de antrenament pentru a slăbi, iar în scurt timp mâncatul sănătos şi mersul la sala au devenit principalele sale preocupari.

Andreeea Vasile, jurnalist: „Un an de zile nu am făcut altceva decât să mănânc şi să mă antrenez. Nu mă culcam până nu îmi găteam masa pentru a doua zi sau a doua zi mă trezeam cu o oră jumătate înainte să plec la serviciu ca să am timp să gătesc la pachet tot ce am nevoie pentru ziua respectivă.”

Acest stil de viaţă i-a dominat în acea perioadă viaţa, gândurile şi mintea.

Andreeea Vasile, jurnalist: „Ajungeam să evit să ies cu prietenii mei în oraş sub pretextul că trebuie să ajung la sală, chiar dacă mai fusesem de 3 sau de 4 ori în săptămâna respectivă, însă în capul meu asociam nemersul la sală cu lenea şi asta îmi crea o stare de anxietate foarte puternică.”

Andreea şi-a dat seama că are o problemă atunci când a clacat in sala de sport.

Andreeea Vasile, jurnalist: „Am simţit că efectiv exerciţii pe care altă dată le făceam foarte uşor nu mai pot să le fac. Am început să plâng pentru că am simţit că am ajuns într-un punct critic. Acum mănânc sănătos, nu mă mai preocupă mâncarea decât în sensul în care vreau ca alimentele pe care le consum să fie de bună calitate.”

Unde se termină stilul de viaţă sănătos şi începe boala

Preocuparea excesivă pentru un stil de viaţă sănătos afectează din ce în ce mai mulţi oameni. Se transmite tot mai des ideea că suntem ceea ce mâncăm, aşa că de aici până la a face o obsesie pentru tot ce este pur, sănătos şi natural, nu este decât un singur pas. Din dorinţa de a se feri de mâncarea procesată, puii injectaţi cu hormoni, legumele şi fructele care conţin pesticide, multe persoane nu mai ştiu ce să aleagă şi intră astfel într-un cerc vicios.

Dr. Doru Negru, medic primar diabet, nutriţie şi boli metabolice: „Începem să ne văităm: vai, alimentele au e-uri, ce dracu mă fac, mă intoxic cu toate e-urile? Omul trebuie să fie obsedat de ceva. Acum e la modă să fii obsedat de mâncare şi trebuie să găsim tot felul de soluţii ca să mâncăm sănătos. E o prostie imensă. ”

Potrivit unui eurobarometru realizat de Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară, europenii se tem mai mult de ceea ce mănâncă decât de accidente de maşină. Mai mult, 24% dintre ei verifică numărul de calorii şi nutrienţii alimentelor pe care le consumă.

Dr. Mihaela Bilic, medic primar diabet, nutriţie şi boli metabolice: „Apare dezechilibrul când mâncarea îţi ocupă mai mult de 80% din energie şi nu te mai gândeşti la nimic altceva decât cum să găteşti extrem de sănătos, de unde să cumperi produsele, deja lucrurile sunt duse în extrem.”

Larisa Petrini, health coach: „Oamenii sunt foarte derutaţi şi confuzi astăzi. E normal. Au întrebări şi parte de mult mai multe răspunsuri decât au nevoie, multe din ele contradictorii.”

Ortorexia, obsesia pentru alimentaţia sănătoasă

Obsesia pentru alimentaţia sănătoasă se poate transforma în boală. Ortorexia este o tulburare de comportament alimentar la fel de periculoasă ca şi anorexia şi bulimia.

Dr. Mihaela Bilic, medic primar diabet, nutriţie şi boli metabolice: „Ei nu ajung la medic pentru că îşi dau seama că au o problemă. Ci ajung tocmai din dorinţa că vor şi mai multă informaţie, simt nevoia să fie certificaţi, vin la tine să primească încurajarea.”

Larisa Petrini, health coach: „Un exemplu extrem ar fi că plec într-o călătorie şi înainte să plec pentru că am o problemă cu mâncarea pe care o primesc pe avion îmi iau pacheţel. Și nu orice pacheţel. Îmi gătesc special. Sau mă duc la o petrecere şi îmi gătesc ceva.”

Dr. Simona Carniciu, medic diabet, nutriţie şi boli metabolice: „Se întâlneşte la persoanele care ori au citit prea mult, ori ascultă prea multe sfaturi din toate sursele posibile, care nu neapărat sunt verificate medical din punct de vedere medical.”

În spatele acestei obsesii se ascund de cele mai multe ori cauze emoţionale, spun psihologii.

Alina Iliescu, psihoterapeut: „De cele mai multe ori aceste persoane au o nemulţumire în viaţa personală, că e o nemulţumire legată de muncă, de viaţa sexuală, de relaţia cu cineva şi o deplasează către mâncare. E mult mai uşor să controlezi ce mănânci decât să poţi controla alte aspecte care îţi scapă de sub control.”

Dr. Mihaela Bilic, medic primar diabet, nutriţie şi boli metabolice: „Societatea ne arată cu degetul spre mâncare ca acest potenţial vinovat şi în toată grija noastră pentru noi nu mai ştim să ne uităm în altă parte decât la mâncare.”

Vedetele nu sunt nici ele ferite de această preocupare excesivă pentru un stil de viaţă sănătos. Actrița Gwyneth Paltrow, de exemplu, mănâncă doar alimente eco şi este obsedată de provenienţa lor, dar şi de numărul de calorii. Madonna găteşte doar cu ulei din seminţe de in, iar Jennifer Aniston a făcut o adevărată obsesie pentru mâncarea considerată..sănătoasă.

Peste tot aflăm ce e sănătos și ce nu, ce să mâncăm și ce nu, de multe ori informațiile sunt contradictorii sau ce este azi sănătos maine nu mai este. Ce să facă în acest caz consumatorii, aflăm de la dr. Gabriela Cirică, medic primar geriatru, şef de secţie la Institutul Naţional "Ana Aslan" (vezi video de mai jos).

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri