PROIECT. Tatuajele şi piercing-urile pentru orbi şi bolnavii de SIDA vor fi interzise

Data publicării:
tatuaj salon
FOTO: Gulliver/ Getty Images

 

Proiectul - pus în dezbatere publică, vineri, de Ministerul Sănătăţii (MS) - urmăreşte modificarea şi completarea Normelor de igienă pentru cabinete de înfrumuseţare corporală.

Odată cu intrarea în vigoare a actului normativ, angajaţii acestor cabinete nu vor mai avea voie să tatueze sau să pună piercing-uri persoanelor care au diabet zaharat, hemofilie, boli de inimă ori dermatologice, alergii, hepatită, SIDA sau boli psihice.

Tatuarea şi montarea de piercing-uri vor fi interzise şi pentru femeile gravide sau care alăptează şi persoanelor nevăzătoare, informează Mediafax.

Potrivit proiectului, este interzisă efectuarea procedurilor de tatuare cosmetică şi artistică a persoanelor cu vârsta sub 18 ani.

„Se pot executa proceduri de piercing corporal persoanelor cu vârsta cuprinsă între 14 şi 16 ani şi de tatuare artistică şi cosmetică persoanelor cu vârsta cuprinsă între 16 şi 18 ani, numai în situaţia în care minorul este însoţit de părinte, tutore sau curator, după caz”, prevede documentul.

Piercing-urile nu vor putea fi făcute la nivelul organelor sexuale decât celor care au împlinit 18 ani, fiind totodată interzisă „efectuarea de implanturi dermale la nivelul organelor genitale”.

În ce priveşte normele de igienă impuse în saloanele de tataje, pistolul utilizat în piercingul urechii trebuie curăţat, dezinfectat sau sterilizat după fiecare utilizare. Acelaşi lucru este obligatoriu în cazul bijuteriilor metalice, în timp ce bijuteriile din bioflex şi plastic vor putea fi refolosite la alte persoane.

În cazul bijuteriilor destinate piercing-ului, tijele trebuie să fie din inox chirurgical sau anodizat cu titanium. Bijuteriile trebuie să fie însoţite de certificate de conformitate privind compoziţia chimică a metalului şi certificate de calitate, emise de producător.

Proiectul reglementează şi modul în care trebuie organizate saloanele de tatuaje şi piercing, precum şi echipamentul pe care trebuie să îl poarte personalul acestora. Astfel, în timpul desfăşurării procedurii de piercing, tatuare şi implantare dermală, îi este interzisă „operatorului purtarea de inele, brăţări, ceasuri sau alte obiecte decorative pe mâini”.

Aerul condiţionat, obligatoriu în camera de lucru

Prin acelaşi proiect de act normativ se cere în mod expres ca spaţiile de desfăşurare a activităţilor de tatuare, piercing sau implantare dermală să aibă incinte separate.

Pe de altă parte, în spaţiul de recepţie în care sunt primiţi clienţii trebuie puse la vedere toate autorizaţiile, certificatele, aprobările şi sfaturile de îngrijre pentru tatuaje, piercing-uri şi implanturi de piele.

Încăperea destinată lucrului în sine trebuie să aibă o suprafaţă minimă de şase metri pătraţi, lumină naturală, aer condiţionat şi ventilator. Spaţiul pentru păstrarea şi sterilizarea instrumentarului trebuie să respecte normele valabile şi în cazul cabinetelor medicale şi de medicină dentară.

Pentru realizarea tatuajelor şi piercingurilor, reprezentanţii saloanelor trebuie să aibă, în mod obligatoriu, fotoliu pat pentru client, masă de lucru pentru pigmenţi şi compartimente pentru materiale, scaun pentru operator, cutii cu capac şi dezinfectant pentru instrumentarul folosit, cutie specială pentru ace şi coş de gunoi. Temperatura din camera de lucru trebuie să fie confortabilă şi să nu se situeze sub 22 de grade, conform proiectului.

16. La Anexa 2, articolul 5 se modifică şi va avea următorul cuprins:

“Art. 5.

(1) Este interzis a se executa procedurile de tatuare şi piercing / implantare dermală la

persoanele care suferă de următoarele boli:

a) diabet zaharat;

b) hemofilie (sângerări care se opresc greu);

c) boli de inimă;

d) boli dermatologice, leziuni ale pielii sau sensibilitatea pielii la săpunuri, dezinfectanţi sau

alte produse cosmetice;

e) manifestări sau reacţii alergice la metale, pigmenţi, coloranţi sau alţi sensibilizanţi

pentru piele;

f) boli transmisibile;

g) stări lipotimice, epilepsie, apoplexie, narcolepsie;

h) sarcină, alăptare;

i) deficienţe imunitare;

j) cicatrici cheloide;

k) handicap psihic;

l) hepatita; m) seropozitiv (SIDA);

n) nevăzători (chiar dacă sunt însoţiţi).

(2) Aceste proceduri pot avea efecte negative asupra sănătăţii clientului.

(3) Este obligatoriu afişarea avertismentului la loc vizibil.”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri