Pacienţii dau note spitalelor de stat. Chestionare completate sub protecția anonimatului

Data publicării:
spital asigurar sanatate CAS 5295480-Mediafax Foto-Remus Badea

Un român din doi crede că sistemul sanitar de stat este corupt, în timp ce 60% dintre pacienţi afirmă că au plecat din spital nemulţumiţi. Sunt două extreme între care încap multe alte probleme.

Este unul dintre motivele pentru care, începând de mâine, toate opiniile pacienţilor vor fi analizate în consiliile de etică formate în spitale.

„La externare, în urma informărilor, (pacienții, n.r.) primesc o foaie în care notează impresiile generale şi particulare legate de îngrijirile medicale acordate, de secţie, de medicul curant. Aceste sesizări se centralizează”, spune Vlad Constantin, reprezentantul consiliului de etică al Spitalului Sf. Pantelimon din Bucureşti.

La întâlnirile Consiliului de Etică se vor discuta plângerile bolnavilor. La ședințele lunare vor participa trei reprezentanți ai medicilor, doi asistenți medicali și un consilier juridic, iar în momentul în care baza legală va fi gata, pacienții se vor alătura și ei ședințelor.

Bolnavii pot participa direct sau prin asociaţii. Plângerile sunt centralizate la Ministerul Sănătăţii şi la Colegiul Medicilor.

„Cred că vor fi spitale unde aceste consilii etice nu vor fi susținute de manageri, iar în acele spitale cu probleme, unde lucrurile nu merg foarte bine, vor avea mici divergențe”, spune Iulian Petre, preşedinte al Uniunii Naţionale a Organizaţiilor Persoanelor Afectate cu HIV/SIDA (UNOPA).

Tot mai mulţi pacienţi reclamă nereguli la Colegiul Medicilor. În 2011 au fost discutate 186 de cazuri, pentru ca doi ani mai târziu numărul lor să depăşească 300. Media sancţiunilor este de 25 pe an. Cele mai multe plângeri îi vizează pe chirurgi şi pe ginecologi.

Există o teamă a pacientului să facă o sesizare, pentru că atunci când se reîntoarce la spital pot fi luate măsuri împotriva sa”, spune Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor.

Cea mai mare despăgubire plătită de un medic dintr-un spital de stat din România este de 350.000 de euro, după ce o injecţie a paralizat un copil cu intoleranţă la ampicilină.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri