Pericolul din îndulcitorii artificiali

Data publicării:
indulcitor

Unii - ca să piardă în greutate. Alţii - pentru că nu au voie să mănânce zahăr. Sunt şi cei care consideră că aşa e mai ieftin. Acestea sunt motivele care îi fac pe români să cumpere îndulcitori artificiali, în loc de zahăr.

Am băut foarte mult timp din astea fără zahăr și dacă beau un pahar cu zahăr se simte mult mai tare.

Acum în ultimul timp este obligatoriu să folosesc doar îndulcitori. Mai ales pentru prăjituri pentru că zahărul brun este foarte scump.

Da, îndulcitorii artificiali au mai puţine calorii. Însă medicii dezvăluie un paradox: în loc să-i ajute pe cei care au probleme de greutate, creează dependenţă şi pot duce la obezitate.

Amorin Popa, șeful secției de diabetologie a Spitalului Județean din Oradea: Persoanele care le folosesc se obișnuiesc cu gustul dulce, așa că atunci când nu au îndulcitori la îndemână ei vor folosi neapărat alimente dulci cu zahăr, ceea ce are un efect negativ.

În plus, îndulcitorii pot declanşa sau agrava unele boli: diabet, afecţiuni cardiovasculare sau chiar cancer.

Luiza Demian, medic nutriționist-diabetolog: Sunt foarte periculoși, deși aparent sunt inofensivi pentru că sunt molecule sintetice, pentru că au efecte secundare pe care lumea nu le cunoaște: se asociază cu depresie, depresia se asociază cu cancerul.

Specialiștii în nutriție spun că pericolul cel mai mare vine de la aspartam, folosit mai ales în industria sucurilor şi dulciurilor industriale. Consumul acestui indulcitor creşte riscul de leucemie cu aproape 50% şi dublează riscul apariţiei mielomului multiplu, o formă rară de cancer.

Celus Apostol - specialist în nutriție: Există foarte multe produse cu îndulcitori neindicați cum ar fi aspartamul, în primul rând sucurile, produse de patiserie, cofetărie, sunt produse pentru copii care din păcate folosesc îndulcitori.

Nutriţioniştii recomandă dulcele natural, care vine din miere, zahăr brun ori siropul de arţar.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri