Programul gratuit destinat fumătorilor care vor să renunţe la viciu nu are fonduri

Data publicării:
tigari fumat tigara

Marius Costea a primit medicamentele care îl ajută să se lase de fumat după opt luni de așteptare. Are speranţe mari, după ce un prieten i-a spus că tratamentul l-a făcut să uite de ţigări.

Am avut un prieten care, anul trecut, era fumător înrăit, două pachete, două pachete jumate, şi numai din alea low-cost, a venit şi într-o lună jumate, tot de aici s-a lăsat de fumat. Le-am redus, deocamdată”, a spus Marius Costea, pacient.

Cei care se înscriu în programul naţional primesc consiliere psihologică. Medicii îi ajută să găsească motive pentru a renunţa la fumat şi să facă un plan.

Pacienţii care cer ajutorul medicilor urmează un tratament timp de două luni, cu două tipuri de tablete. Medicamentele vin însă cu întârziere din cauza cererii foarte mari, spun doctorii.

Înlătură sevrajul la nicotină, starea aceea de nervozitate, nelinişte, mâncat excesiv. Cei care erau pe lista de aşteptare de anul trecut au început să vină”, a spus Alina Abrudan, şeful Centrului pentru Renunţare la Fumat din Timişoara.

Ultimul studiu al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii dă motive serioase fumătorilor să renunţe la viciu. La fiecare 16 minute, un român moare din cauza fumatului.

Vârsta nu mai spune nimic. Avem cazuri frecvente de cancer bronho-pulmonar, la vârste tinere, cu care nu eram obişnuiţi până acum”, a spus Dorin Vancea, medic primar pneumolog.

Medicii nu sunt încântaţi de variantele alternative, cum ar fi ţigareta electronică. Organizaţia Mondială a Sănătăţii vrea să interzică folosirea lor în spaţiile publice închise şi vânzarea către minori. Nicotina pe care o conţin poate provoca boli de inimă şi cancer pulmonar. Previzibil, fabricanţii se vor opune. Anul trecut, aceştia au avut încasări de aproape trei miliarde de dolari.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri