Proiecte aduse în discuție la fiecare campanie. Pentru Spitalul Regional de Urgenţă din Iași trebuie alte studii de fezabilitate

Data publicării:
Macheta Spitalului Regional Iași.
Macheta Spitalului Regional Iași.

La Iaşi, primii paşi pentru ridicarea unui Spital Regional de Urgenţă s-au făcut în 2007. Studiile de fezabilitate au înghiţit o jumătate de milion de euro. Bani aruncaţi în vânt. După şapte ani, proiectul trebuie refăcut, pentru că studiile nu mai sunt valabile. Construcţia va fi făcută cu bani europeni - 150 de milioane de euro.

Este bine că acum totuşi s-a acceptat să existe o finanţare europeană, urmează să dăm deoparte orgoliile şi să-l construim cum trebuie”, a spus Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România.

Urmează ca în cursul lunii septembrie să stabilim o echipă mixtă de lucru de la minister împreună cu cei de la Primăria Municipiului Iaşi, pentru a putea începe documentaţia necesară pentru a obţine fondurile europene”, a declarat Gheorghe Nichita, primarul municipiului Iaşi.

Când proiectul noului spital a fost lansat în discuţie, cele mai multe controverse au fost legate de amplasamentul clădirii. În cele din urmă, s-a stabilit ca unitatea sanitară să fie construită în afara oraşului. În 2010, un teren de 12 hectare, aflat într-o comună la zece kilometri de Iași, a fost trecut în proprietatea Ministerului Sănătății. Dar acum autorităţile ieşene s-au răzgândit. Vor ca spitalul să fie mai aproape.

Dacă alţii vehiculează alte idei e treaba lor, este loc de vorbă”, a spus Dan Niţă, primarul comunei Miroslava.

Proiectul spitalului regional de urgenţă a fost şi a rămas o fata Morgana bună de folosit în campanii electorale”, a afirmat Tudor Ciuhodaru, medic specialist urgențe.

Acum, în cazul unei urgenţe, oamenii așteaptă cu orele la camerele de gardă ale unităţilor medicale.

„Se stă foarte mult la rând, cel puţin la UPU am avut acum o problemă cu soţul meu, a stat o noapte întreagă”, a spus o ieșeancă.

„Acum câțiva ani am fost cu mama mea şi am stat 16 ore, ea având atac cerebral”, a adăugat o „

Poate acum dacă intră în clasa întâi restanţa aceasta de 7 ani poate că se va împlini, sperăm să se facă”, a spus unul dintre cotizanții la sănătate.

De serviciile unui spital regional de urgenţă ar beneficia toţi pacienţii din judeţele Moldovei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri