Raport: Aproape jumătate dintre fructe au reziduuri de pesticide

Data publicării:
fructe legume FB

Specialiştii recomandă părinţilor să fie foarte atenţi la fructele şi legumele pe care le folosesc pentru hrana bebeluşilor. Un raport al Laboratorului pentru Controlul Reziduurilor de Pesticide arată că, din piersicile şi merele analizate anul trecut, 70%, respectiv 63%, aveau urme de substanţe folosite pentru tratarea plantelor şi conservarea fructelor în depozite. În 2014, rezultatele au fost asemănătoare în privinţa probelor de pătrunjel şi morcovi verificate.

Medicii precizează că aceste alimente provoacă probleme de sănătate atunci când sunt consumate în mod repetetat şi din surse necontrolate.

Manifestările cele mai rele sunt cele de tip cardiovascular şi cele de tip neurologic. Copilul mic trebuie supravegheat atent şi, evident, se spală fructele, legumele, se curăţă foarte bine şi se tratează,” spune Denis Ştefănescu, şef UPU.

Potrivit statisticilor, la o treime din legumele, respectiv 46% din fructele autohtone, s-au descoperit urme de substanţe folosite de producători pentru a obţine recolte mai bogate sau pentru a-şi proteja culturile. Din fericire, valorile sunt sub limita admisă.

Dacă vreţi să ştiţi ce pesticide conţin fructele pe care le mâncaţi, puteţi face un test în laborator. Trebuie să aduceţi minimum un kilogram din fructul testat. Completaţi o cerere, analiza durează o săptămână, iar o probă costă 357 de lei.

Am făcut pe portocală pentru că e coaja destul de groasă. În pulpă chiar nu mai era nimic, dovada era că era pe coaja,” explică Aurelia Sandu, director Laboratorul central fitosanitar.

Autorităţile de la noi verifică fructele şi legumele prin sondaj. Cele care au un conţinut mare de pesticide sunt retrase de pe piaţă.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri