Reacție întârziată în cazul medicamentelor

Data publicării:
cutie si pastile de paracetamol
Paracetamolul este unul dintre cele mai utilizate medicamente. Foto: GettyImages

Potrivit unui studiu realizat de asociaţiile pacienţilor, 25% dintre românii care au trecut pe la medic în ultimele trei luni se plâng de lipsa constantă a unor medicamente absolut necesare.

Radu Gănescu preşedintele Coaliţiei : „Orice pacient care are nevoie de un anumit tratament, fie pentru o perioadă mică, un bolnav acut...nu au medicamente. Deci lipsa medicamentelor este foarte foarte gravă.”

Estimările arată că, de aproape o jumătate de an, lipsesc de pe piaţă peste 200 de medicamente ieftine. Ministerul Sănătăţii face însă abia acum o analiză a acestei situaţii, cu promisiunea că va găsi o soluţie.

Victor Strâmbu, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii: „Există la ora actuală în derulare un grup de lucru pentru refacerea modalităţii de calcul a preţurilor medicamentelor, pe de o parte, şi pe de altă parte o analiză a medicamentelor care lipsesc, în funcţie de lista de medicamente de anul trecut şi medicamentele depuse până la acest moment.”

Pe de altă parte, pentru a preveni sincopele în aprovizionarea cu medicamente pentru bolnavii cronici, o soluţie ar fi generalizarea utilizării dosarului electronic al pacientului.

Radu Ţibichi, directorul general al CNAS: „Probabil când va deveni obligatoriu lucrurile vor sta altfel. Şi în acest sens autorităţile, Casa Naţională şi Ministerul Sănătăţii, au pregătit cadrul legislativ necesar, se află pe circuitul de avizare şi sperăm ca în cel mai scurt timp să devină obligatoriu.”

Până acum, şase milioane de pacienţi şi-au activat dosarul electronic, dar documentul care conţine tot istoricul medical al unei persoane e doar în faza de testare. În schimb, un milion de români încă aşteaptă cardul de sănătate, care e obligatoriu de anul trecut.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri