Record de transplanturi în România: a fost înregistrat donatorul cu numărul 100 din 2013

Data publicării:
medici 1

Medicii de la Agenţia Naţională de Transplant au înregistrat miercuri seară donatorul cu numărul 100 pe anul acesta, o cifră record pentru România. Este vorba despre un pacient de 68 de ani aflat în moarte cerebrală, internat la Institutul Fundeni din Capitală. Familia şi-a dat acordul pentru prelevarea ficatului, a rinichilor şi a corneei.

Spre comparaţie, anul trecut, s-au înregistrat doar 65 de donatori la nivel naţional, în condiţiile în care România este nevoie de 400 de operaţii de transplant pe an doar în cazul ficatului. În lipsa organelor pentru grefă, pacienţii mai pot fi salvaţi doar cu ajutorul unor tratamente de ultimă oră, considerabil mai scumpe.

Recordul acestui an coincide şi cu o aniversare în lumea medicală: în 2013 se împlinesc 50 de ani de la primul transplant de ficat din lume.

În România ar fi nevoie de 17 transplanturi de ficat la fiecare milion de locuitori pentru a salva toate vieţile pacienţilor care aşteaptă o astfel de intervenţie. Cifra actuală este de aproape patru ori mai mică, cu toate că Clinica de specialitate de la Institutul Fundeni a stabilit acum acest record.

Principala piedică este numărul mic de donatori, de patru ori mai mic decât cel al pacienţilor aflaţi pe listele de aşteptare. O cauză importantă este rolul persoanelor responsabile de procesul de donare, care nu sunt plătite pentru efortul lor.

Salvarea poate veni însă şi din altă parte - tratamentele create în funcţie de particularităţile genetice ale pacientului. Dacă, de exemplu, femeile diagnosticate cu cancer la sân ar face un test genetic înainte de a începe tratamentul, nevoia de chimioterapie ar scădea cu o treime. De asemenea, peste 17.000 de accidente vasculare cerebrale ar fi prevenite anual prin aceste teste genetice. Costurile sunt inaccesibile însă, pentru că un singur test costă circa 4000 de lei şi, de obicei, sunt necesare mai multe astfel de teste.

Spre deosebire de testele genetice, transplaturile sunt decontate 100% de stat. În acest moment, peste 2000 de români au nevoie de un transplant de inimă, ficat sau rinichi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri