SCANDALUL HEXI PHARMA |Revolta medicilor. Dezvăluiri incredibile după un audit la Spitalul de Copii Brașov

Data publicării:
SPITALUL DE COPII BASOV

La trei săptămâni de la declanşarea scandalului Hexi Pharma, oamenii din sistem au început să vorbească. Directorul Spitalului de Copii din Braşov a postat pe Facebook un mesaj în care îşi exprimă revolta faţă de neregulile din sistemul medical. Liviu Muntean aduce, în primul rând, în discuţie, obligaţia spitalelor de a cumpăra produsele cu cel mai mic preţ, aşa cum s-a întâmplat şi în cazul Hexi Pharma, fără ca cineva să ştie că dezinfectanţii sunt diluaţi.

Medicul vorbeşte apoi despre un atentat la siguranţa naţională şi se consideră jignit de faptul că instituţiile statului încearcă să dea vina pe managerii spitalelor pentru contractele cu Hexi Pharma.

Liviu Munteanu spune că este paralizat de frică pentru că, în ultimii ani, a pus în pericol sănătatea pacienţilor lui, dar şi cariera pe care şi-a construit-o şI chiar liberatea. Managerul Spitalului de Copii Braşov încheie spunând că intenţionează să dea în judecată Hexi Pharma şi spune că lista acuzaţiilor va fi foarte lungă.

Silviu Măgureanu, cel care a făcut auditul la Spitalul de Copii din Braşov, a rupt și el tăcerea și a relatat la Digi24 cum ceea ce s-a întâmplat în cazul Hexi Pharma este posibil să se întâmple în orice achiziție publică, pentru că instituțiile de stat sunt comandate politic.

Expertul a povestit și zilele trecute pe Facebook ce a găsit la controlul efectuat în instituția medicală de la Brașov:

„De dragul copilului meu si al adevarului nu pot sa tac si am sa va explic ce am gasit in urma auditului de la Spitalul de Copii Brasov (in 3 zile le expira certificatul actual).
Ieri am finalizat auditul la Spitalul de Copii Brasov si eu am auditat procedura de aprovizionare, mai exact dezinfectantii aprovizionati de catre client in ultimul an.
Fata de ceea ce stiti din media lucrurile, care sper ca vor rezolva "misterul" sunt urmatoarele:
1. Hexi Pharma isi crease un sistem de dealeri care vindeau cu 25-30% mai scump ca ei ... inchipuiti-va ca sunteti producator de ceva, ti-ai gasit dealeri si desi oriunde in lume lucrul asta inseamna ca tu ca producator nu mai vinzi decat prin acestia, Hexi Pharma vindea mult mai ieftin decat reprezentantii sai.

2. Din 9-10 produse de la producatori diferiti analizati, singurele produse, care aveau "dosarul complet", avizate de Ministerul Sanatatii erau cele de la Hexi Pharma ... adica, ca un produs sa nu aiba nici un fel de concurent introduci o cerinta de eligibilitate suplimentara( de ex. angajatii sa aiba parul rosu, si-i pui pe toti sa se vopseasca) si astfel produsul tau va fi singurul eligibil.

3. Protocoalele medicale privind dezinfectiile vin dinspre sectii spre serviciul de aprovizionare cu specifiicatii clare ce substante trebuie sa fie in componenta acestora si orice produs Hexi Pharma ai fi ales acestea aveau de la ac la tanc ... adica, daca eu as fi un mare sef din Sanatate(minister, acreditare, casa de sanatate, etc) pe de o parte as face un protocol privind dezinfectia care sa contina lista de substante (pe care as putea sa o aprovizionez) iar pe de alta parte o fabricuta unde sa combin aceste aceste produse astfel ca produsul meu final sa bata exact pe protocol.

4. Produse similare de la cei mai mari producatori(seriosi) de dezinfectanti sunt cu cu 30-40% mai scumpi si desi urlu, de vreo 16 ani incoace ca "pretul cel mai scazut" va distruge Romania, aceasta clauza care guverneaza licitatiile publice din Romania a facut din produsele Hexi Pharma sa nu aiba concurent(decat pe ei insisi) si au eliminat nu numai posibilitatea de a lua de la altcineva dar si posibilitatea ca in caz de accident(exploda fabrica Hexi) sa avem o rezerva viabila care sa nu puna in pericol pierderea de vieti omenesti in spitale.

Alte aspecte ale auditului care m-au socat(eu totusi sunt o persoana caruia ii place lupta de gherila) sunt urmatoarele:

1. Spitalul de Copii Brasov are in jur de 100-150 de pacienti zilnic permanenti si multe posturi disponibile dar in ultimele 7 zile toata conducerea a fost blocata in controalele justificate a politiei, procuraturii si DSP-ului

2. In timp ce eram acolo o echipa a directiei de sanatate publica din consiliul judetean(nici nu stiam ca exista asa ceva) a scos un ordin de servici ca timp de 7 zile trebuie sa verifice dezinfectantii ... adica fratilor trebuie sa intelegeti ca acest consiliu judetean este si mama si tata pentru acest spital si care in loc sa-l protejeze si sa solicite raportul de la DSP-ul Ministerului Sanatatii(cel corect) au venit sa-i scoată complet din circuit.

Vreau sa va spun ca nu am vazut in viata mea medici cu lacrimi in ochi si nici nu credeam ca am sa vad vreodata dar faptul ca am un copil de 3 ani care oricand poate avea nevoie de serviciile acestor oameni, si sa stiu ca niste IMBECILI pun in pericol viata lui prin cereri absurde si masuri cand lucrurile sunt clare in primele 15 minute dupa ce te uiti cu atentie pe documente ma face sa cred ca in foarte scurt timp vom trai cele mai cumplite momente cand ne va fi dat sa vedem, toate canaliile si jegurile acestei tari razand de noi de acolo din fotoliile de guvernanti, parlamentari si/sau administratie locala.

Rolul acestor controale, desi lucrurile sunt clare; un mare grup din fruntea SANATATII(poate fi minister, acreditare sau casa de sanatate) au creat o schema care sa le aduca 20-30 milioane euro anual pe viata ... este sa prelungeasca concluziile penale(nu din vina DNA) astfel incat scandalul sa se "dilueze"(probabil de vreo 2500 de ori) ... astfel incat sa se poata musamaliza.

Hexi Pharma si-a anuntat insolventa ... ei vor sa securizeze documentele, nu circuitul banilor ... atentie la aspectul asta DNA!!!

Fratilor, suntem contemporani cu aparitia dezumanizarii, lipsei de scrupule nemaiintalnita, umilirea in fata poporului a tuturor institutiilor de stat, decaderea din drepturi a cetateanului prin aroganta, ignoranta si inconstienta unei sleahte de CRIMINALI care stabilesc reguli in tara noastra.

Pur si simplu nu-mi vine sa cred ce traiesc!!!”

Iată mesajul complet și al medicului Liviu Muntean:

„Ultima postare e de anul trecut. De ce ? Mai ales pt ca s-a adunat lehamitea, "ce sens are, nu se schimba nimic".... ! Dar si suparare, frustrare, neputinta, furie si inca altele amestecate, care acum cam dau pe dinafara. 
Asa cum stiti, inainte de a fi manager de spital sunt medic, chirurg si cred si sper om. Am trait cea mai neagra saptamana din viata din cauza dezinfectantilor/diluantilor. Spitalul pe care il conduc a cumparat de la Hexi. A cumparat prin achizitie directa, la pretul cel mai mic de la firma care avea absolut TOATE avizele (spre deosebire de alte firme). Diferentele de pret nu erau deloc neglijabile, iar noi ne-am explicat acest lucru prin faptul ca Hexi era firma romaneasca si nici nu avea verigi intermediare de productie, distributie, etc. Ca manager nu risipesc sub nici o forma banii spitalului, cea mai buna dovada fiind faptul ca am preluat spitalul cu aproape 1.000.000 euro datorie si am achitat-o in primul an ! Ca medic chirurg nu cred ca ma poate acuza nimeni de nebunie, adica sa cumpar cu buna stiinta dezinfectanti "apa de ploaie", ar fi insemnat sa-mi pun proprii pacienti operati in pericol !!!
Pana acum cateva zile nu stiam cat de mult s-a intins Hexi in tara si oricum nu era treaba mea sa stiu, dar acum pot sa ma intreb cum a fost posibil sa fie lasata o firma sa acapareze o asemenea piata ? Cred ca se poate vorbi de atentat la siguranta nationala ! Institutiile statului nostru, ajutate de oamenii lor din presa, DILUEAZA problema si arunca acum anatema asupra managerilor de spitale care sunt acuzati de luare de mita de la Hexi. INSIST sa fie publicata lista celor care au primit mita de la Hexi pt ca personal ma simt profund lezat de aceasta acuza. La randul meu acuz de ipocrizie pe toti cei care prin cadrul legislativ creat ne-au impins dirijat, calculat, premeditat pe culoarul ingust al achizitiilor, ca pe vite la abator, spre Hexi ! Nu poti sa nu cumperi la pretul cel mai mic, te acuza imediat alte institutii ale statului. Ca sa refuzi un produs trebuie intai sa-l aduci in spital si apoi sa parcurgi o procedura anevoioasa si lunga din care sa reiasa ca nu e bun si abia pe urma se poate cumpara altceva. Si asta daca firma al carei produs l-ai declarat neconform nu te taraste prin instanta si pana se solutioneaza....
Sunt paralizat de frica pt ca in toti acesti ani se pare ca am pus in pericol sanatatea pacientilor mei si ai spitalului ! Mi-am pus de asemenea in pericol cariera, credibilitatea profesionala, chiar LIBERTATEA ! Spre norocul meu sabia malpraxisului nu a cazut niciodata asupra mea. 
In schimb saptamana trecuta copilul meu, adolescent, s-a indoit de mine !!! Cum sa reziste asaltului mediatic care spunea ca tata, manager de spital si medic, a luat mita ? Ca a facut ceva rau ? Cum sa se uite in ochii colegilor la scoala ? Am facut fata presei, politiei, procuraturii, controalelor de peste tot, dar cum sa fac fata increderii spulberate a copilului ?
As dori sa vad lista oamenilor politici si decidentilor din Romania care s-au tratat in spitale din strainatate in ultimii ani si sa-i acuz pe toti de tainuire si complicitate ! Si cum spuneam, de atentat la siguranta nationala! Toti recunosc din gura profesionalismul medicilor romani, atunci inseamna ca au plecat sa se trateze afara din alt motiv, probabil stiau de dezinfectanti, nu ?
Toti spun ca stiu cum e cu infectiile nozocomiale, "vii in spital cu o boala si pleci cu mai multe", dar asta presupune ca ai venit sanatos in spital, ceea ce suna cam aiurea, nu ? Stiu cei care afirma asta cum se vine la spital ? Ok, plecati cu infectii din spital, dar in ce hal intrati in spital spune cineva ? Cat va spalati pe maini, pe dinti, de cate ori faceti baie, schimbati camasa, chilotii si ciorapii ? Sunt statistici, nu ca zic eu. Despre orarul de vizita ce spuneti, eu spun ca nu e normal sa fie permis accesul vizitatorilor in spital aproape nonstop. Stiti cat sunt de sanatosi acesti vizitatori sau de curati ? 
Incep sa-mi revin dupa o saptamana de cosmar, voi consulta un avocat pt ca vreau sa actionez in instanta Hexi atat din postura de manager cat si de medic, iar lista acuzatiilor va fi mare. Ma gandesc daca sa ma limitez doar la Hexi. Cei din jur imi spun sa stau naibii si sa-mi vad de treaba, sa demisionez din functie si sa fac doar medicina. E extrem de tentant, iubesc meseria asta si o fac din pasiune, dar cum ramane cu pasii in spate ? Nu mai putem accepta sa dam inapoi, sa nu spunem nimic, dar in acelasi timp sa acuzam pe altii ca nu e bine. Daca renuntam toti, e gata, am pierdut, adio sanatate, se pare oricum ca adio pensie, adio VIATA ?!?! Ok pt mine, am o varsta, ma descurc, dar copilul meu ? Copiii nostri ?”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri