Șapte pacienți care suferă de cancer au dat în judecată Ministerul Sănătății. Ei cer acces la tratamente moderne

Data publicării:
Medicamente - MEDIAFAX

Alexandru Groper este unul dintre pacienţii care a dat în judecată Ministerul Sănătăţii. De doi ani, suferă de cancer de piele şi a epuizat toate variantele de tratament disponibile. Singura lui şansă este un medicament nou, care însă nu se găseşte pe lista tratamentelor compensate şi gratuite.

„Vreau să trăiesc şi asta este tot demersul pe care l-am făcut. Banii nu pot să mi permit pentru tratament”, spune Alexandru Groper.

Medicamentul, care costă 10 mii de euro pe lună, trebuia să intre pe lista de gratuităţi la 1 aprilie. Schimbarea guvernului a dus la blocarea actualizării acestei listei, iar noul termen este luna octombrie. O dată prea îndepărtată pentru mulţi bolnavi de cancer.

„Nu mai tolerăm asemenea derapaje de la a ni se respecta drepturile fireşti consfinţite de constituţie şi de aceea la strigătul de ajutor al pacienţilor pe care îi reprezentăm ne-am hotărât să acţionăm statul în judecată”, spune Cezar Irimia, preşedintele Alianţa Pacienţilor Cronici din România.

Cu spijinul financiar al Alianţei Pacienţilor Cronici, şapte dintre bolnavi au făcut deja demersuri astfel încât să forţeze statul să le asigure tratamentul. Prima procedură a fost demarată la Comisia Europeană, a doua la Curtea de Apel din Bucureşti, iar cea de-a treia este obţinerea unei Ordonanţe Preşedinţiale prin care pacienţii să primească de îndată tratamentul.

„Din zona Comisiei Europene vom avea o poziţie oficială în două, trei luni. În ceea ce priveşte ordonanţa preledenţială, dat fiind că este o procedură de urgenţă teoretic ar trebui ca într-o lună, maxim două să avem o soluţie cu caracter provizoriu. În ceea ce priveşte litigiul în contencios, poate să se întindă pe o perioadă mai lungă de timp”, a declarat Dan Cimpoeru, avocatul pacienţilor.

Reprezentanţii Ministerul Sănătăţii spun că sunt solidari cu pacienţii care au dat în judecată statul, dar au mâinile legate până nu discută cu Fondul Monetar Internaţional.

„Acest lucru, după cum ştiţi, trebuie să se întâmple după un demers foarte transparent şi care să aibă în vedere inclusiv sustenabilitatea financiară pentru că altfel, evident, că demersul nu poate să fie unul corect şi nu va avea finalitate”, a spus Răzvan Vulcănescu, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

Pe lista de medicamente compensate ar trebui să intre aproape 130 de tratamente noi, împotriva cancerului, hepatitei sau diabetului. Ministerul Sănătăţii a aprobat introducerea a doar 17 medicamente pentru pacienţii care suferă de boli rare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri