Scandalul dezinfectantilor. Reacția Comisiei de Biocide

Data publicării:
medic spital getty

Reprezentanţii Hexi Pharma au declarat pentru Digi24 că dezinfectanţii lor sunt folosiţi în spitale pentru sterilizarea suprafeţelor mari, nu pentru instrumentele medicale.

Noi am fi vrut să nu se ajungă la această isterie generală. N-a fost nimeni în niciun pericol astfel încât să nu vrea să se interneze în spital. N-am avut o reacție foarte fermă până în acest moment pentru că am vrut să stăm să verificăm fiecare lot în parte și să ne asigurăm că nu e nicio problemă”, spune Loredana Albu, reprezentant Hexi Pharma.

Totuşi, Hexi Pharma acceptă ideea că ar fi putut livra produse diluate. Au şi explicaţii.

Există un raport al ICECHIM care spune că a fost un bidon de dezinfectant care a fost diluat. Nu a fost nicio secundă în care am negat, motiv pentru care am închis şi producţia şi fabrica şi distribuţia până aflăm ce s-a întâmplat. N-am respins din start orice fel de acuzaţie, am zis că verificăm. Acum, bidonul cu pricina putea să fie de acum cinci ani, putea să fie dintr-un lot, putea să fie un lot cu probleme, mai multe loturi cu probleme”, spune Loredana Albu.

Preşedintele Alianţei Medicilor, Bogdan Tănase, un chirurg care operează aproape zilnic, spune că se teme pentru riscurile la care sunt expuşi românii în spitale.

Problema, după cum ştim cu toţii, era conformitatea dezinfectanţilor cu ceea ce scria pe etichetă şi nu acţiunea acestora, sau să măsurăm dacă există încărcătură microbiană pe suprafeţe sau pe mâinile personalului. Şi am aflat că în 5% din spitalele din România există această încărcătură. Nici prin gând nu mi-a trecut vreodată că substanţele pe care le folosim dezinfecţie nu ar fi conforme. Asta este o descoperire cutremurătoare pentru mine şi mă face să mă simt în nesiguranţă şi că pacienţii mei sunt în nesiguranţă”, spune Dr. Bogdan Tănase, preşedintele Alianţei Medicilor.

Dezinfectanţii care ajung în spitale primesc un aviz de la Comisia Naţională pentru Produse Biocide, însă ulterior nimeni nu mai verifică dacă substanţele sunt cele pentru care s-au luat aprobări.

Gabriela Cilincă, preşedintele Comisiei Naţionale de Biocide: Valabilitatea unui aviz al produsului biocid, conform legislaţiei comunitare în vigoare, este până în 2024.

Reporter: Corpul de control sau inspectorii de la ministerul Sănătăţii ar trebui să controleze din când în când calitatea produselor, dacă sunt conforme avizului pe care dumneavoastră îl daţi?

Gabriela Cilincă: Da. Conformitatea produselor, da.

Într-unul din 20 de cazuri, dezinfectanţii nu au fost eficienţi, au arătat testele oficiale. Totuşi, românii sunt în siguranţă în spitale, a dat asigurări ministrul Sănătăţii. S-ar opera însă ministrul în România?

„Fără doar și poate”, spune el.

3.400 de produse sunt în Registrul Naţional al Produselor Biocide. Se pot retrage avizele pentru un anumit dezinfectant în urma unei evaluări, dacă produsul a fost modificat. Însă nimeni în România nu face aceste evaluări.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, a spus astăzi că Dacian Cioloș a trimis Corpul de control al premierului pentru a începe o anchetă la nivelul Comisiei de Biocide.

„Vrem să știm dacă au fost respectate criteriile și dacă s-au respectat toate standardele pentru procedurile acreditate de dezinfecție. Totodată, Corpul de control al primului-ministru va analiza rigoarea metodologică a inspecțiilor de sanitație realizate de Ministerul Sănătății în ultimele zile, pentru a avea garanția corectitudinii rezultatelor transmise în ultimele zile”, a spus Dan Suciu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri