Scolioza, frecventă la copiii de trei ani

Data publicării:
medici

Scolioza este o deformare a coloanei vertabrale care poate apărea la orice vârstă. Cele mai frecvente sunt scoliozele idiopatice ale adolescenților care apar în jurul vârstei de 8 – 10 ani și debutează sub forma unui sindrom scoliotic. Însă sunt o serie de afecțiuni care apar în perioada preșcolară și trebuie depistate precoce. Spre deosebire de scoliozele care apar la copiii școlari, la copiii preșcolari aceste scolioze au un potențial de evoluție foarte mare. Aceste scolioze, la un an doi de evoluție, ajung la un grad extrem de mare de deviație, iar intervențiile operatorii sunt mult mai grave.

Programul național de depistare precoce este esențial, el funcționează, trebuie să primim feedback-ul, să-i depistă precoce pentru a nu ne mai întâlni cu diagnostice atunci când ei au peste 80 de grade sau ajung la 100 sau 120, când riscurile sunt extrem de mari și pentru a obține rezultate, medicii să-i depisteze precoce.

Complicațiile sunt extrem de grave. În primul rând, acești copii vor avea o calitate a vieții mult diminuată, vor putea să frecventeze școala în condiții mai dificile față de ceilalți copii. Iar complicațiile care pot surveni sunt de la acea poziție statică și de locomoție atunci când merg foarte incomodă, până la apariția unor complicații așa zise spontane, unele pot fi chiar vitale, altele pot duce la incontinență de urină, incontinență de materii fecale, pot să apară pareze și paralizii.”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri