Șpaga în spitale. 60% dintre români spun că au dat bani și cadouri medicilor și asistentelor

Data publicării:
bani 3-39

La nivel naţional, mai mult de 60 la sută dintre români spun că au fost nevoiţi să dea bani sau cadouri personalului medical pentru a beneficia de mai multă atenţie în timpul îngrijirilor din spital.

Chirurgia generală se află pe prima poziţie atunci când vine vorba de recompense financiare acordate de către pacienţi. Valoarea medie a acestora este de 608 lei.

Locul al doilea este ocupat de tratamentul la medicul specialist unde recompensele ajung la 204 lei.

Şi pentru simple analize medicale se practică plata informală: în medie, 176 de lei. Până şi pentru un consult la medicul de familie şpaga e de 31 de lei.

Dar, în cazul unei operaţii, nu doar chirurgului i se dă şpagă, cu toate că el capătă cea mai mare parte. Şi anestezistul primeşte de la pacienţi aproximativ 270 de lei.

La asistente ajunge cel mai puţin - în jur de o sută de lei, astfel că şpaga pentru o intervenţie chirurgicală efectuată într-un spital de stat din Capitală ajunge, în medie, la 1.000 de lei.

În total, la nivelul Capitalei, valoarea şpăgilor pe care bucureştenii le-au plătit medicilor, numai anul trecut, ajunge la 24 de milioane de euro.

Suma este totuşi mult mai mare deoarece datele SNSPA se referă numai la cei care au fost operaţi şi, în plus, mulţi au refuzat să s

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri