Speranțe pentru cuplurile infertile

Data publicării:
bebe bun

Denisa încearcă de mai bine de patru ani să aibă un copil. Acum a primit aprobarea dosarului pentru fertilizarea in vitro şi speră ca de data aceasta să i se împlinească visul de a deveni mamă.

Am început cu monitorizarea ovulaţiei, am încercat inseminare artificială. Nu a venit însă răspunsul pe care îl aşteptam lună de lună cu sufletul la gură, aşa că am hotărât să trecem la pasul următor”, Denisa Marin, pacientă.

Statul finanţează în acest an 850 de proceduri, faţă de 300 de anul trecut. Condiţiile însă sunt destul de stricte, spun medicii.

Trebuie să fie amândoi asiguraţi la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate de minim un an, femeia să aibă vârsta între 25 şi 40 de ani, să aibă un AMH peste 1,19, adică o rezervă ovariană bună şi un diagnostic clar de infertilitate”, explică Chadi Muheidli, ginecolog.

Chiar dacă numărul procedurilor decontate a crescut, limita decontării a rămas aceeaşi. Un cuplu primeşte 6.200 de lei, suficienţi însă doar pentru două treimi dintr-o singură procedură.

În plus, cuplul este nevoit să suporte şi costurile pentru medicaţie. Încep de la trei mii de lei şi pot depăşi zece mii, spun medicii. Programul naţional de fertilizare in vitro s-a reluat în 2015, după doi ani în care nu a funcţionat. În 2013, anul cu cea mai mare rată de succes, s-au înscris peste o mie de cupluri şi s-au născut 300 de copii. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri