Telocitele, metodă revoluţionară în tratamentul infarctului

Data publicării:
2711telocite-35577

Telocitele, numite de medici şi celulele minune, lucrează în tandem cu celebrele celule stem. Experimentele de până acum au dat rezulate promiţătoare. Din păcate, din cauza costurilor prea mari, cercetările sunt făcute în China şi nu în România.

O inimă normală pompează sânge în tot organismul. Câteodată însă, din cauza blocării unor artere, muşchiul nu mai este irigat şi moare. Acesta este una dintre cele mai frecvente afecţiuni, infarctul.

Cercetătorii români vor să trateze tocmai această boală, care omoară în fiecare an milioane de oameni. Specialiştii pot rezolva această problemă datorită unei descoperiri făcute acum doi ani - telocitele, celule care se găsesc peste tot în corpul uman.

Aceste celule cu un corp mic, dar prelungiri extrem de lungi lucrează în tandem cu celuele stem. La mii de kilometri depărtare, oamenii de ştiinţă chinezi au făcut un experiment revoluţionar. Au provocat infarct la şoarecii de laborator şi apoi le-au injectat telocite. Rezultatele au fost promiţătoare.

Am descoperit că telocitele transplantate după infarctul miocardic pot îmbunătăţi funcţia cardiacă, iar aceste modificări au fost observate la ecografie”, spune prof. D.Q. Cai, directorul Laboratorul de Medicină Regenerativă de la Universitatea din Canton, China.

Experimentele se fac în China, deoarece România nu are bani ca să deruleze astfel de teste. Chinezii, în schimb, sunt, în acest moment, cei mai activi promotori ai unor astfel de experimente.

Acolo se chetuiesc miliarde de dolari pentru cercetări în medicina viitorului, cea prin care organele sunt refăcute prin transplantul de telocite şi celule stem. Astfel de teste pe oameni ar putea avea loc în doi, trei ani.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri