Un alergen periculos, interzis în România de săptămâna viitoare

Data publicării:
ingrediente comsetice

CAMERA ASCUNSĂ:

- O loţiune de corp, dar care să nu conţină substanţa asta (n.r. metilizotiazolinonă). Nu ştiu ce e cu ea, că nu mă pricep, dar aşa mi-a zis alergologul.

- Staţi să ne uităm şi vedem unde e scris.

- E destul de complicat numele ăla şi sare în ochi.

Specialistul în cosmetică al unei farmacii nu a auzit de directiva europeană şi nici de MCI, denumirea prescurtată a metilizotiazolinonei.

Cum substanţa îi era necunoscută, tot ce a putut face a fost să citească etichetă cu etichetă. În anul 2013, MCI-ul a fost declarat alergenul anului în Statele Unite ale Americii, după ce a provocat peste 20.000 de reacţii medii şi grave la nivelul pielii.

Ruxandra Constantina, medic de familie: În primul rând dă dermatită alergică de contact, deci la persoane sensibile cu atât mai mult, la copii. Apare o înroşire a pielii, o senzaţie de mâncărime intensă, pot apărea şi mici vezicule.

Este motivul pentru care, din 16 iulie, niciun produs care conţine periculosul compus nu va mai fi importat sau fabricat în Uniunea Europeană. Cum piaţa este plină de produse cosmetice şi detergenţi care îl conţin, va mai dura cel puţin un an până la lichidarea stocurilor.

Specialiştii spun că ar trebui citite cu atenţie etichetele.

„La ultimul control efectuat la nivel naţional în piaţa de cosmetice vizând cremele de corp, şampoanele şi gelurile de duş, s-au constatat abateri în 75 la sută dintre situaţii. Cele mai des întâlnite sunt lipsa etichetării corespunzătoare şi vânzarea de produse expirate”, relatează Ivona Roşu, reporter Digi24.

Protecţia Consumatorului primeşte lunar aproximativ 40 de sesizări care vizează produsele cosmetice şi de curăţenie. Dintre ele, una din opt se referă la reacţii alergice.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri