Zece nutrienți cheie pentru dezvoltarea copilului

Data publicării:
legume GettyImages-79102899
Foto: GettyImages

©FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

Dacă doriți să vă asigurați că includeți toți nutrienții esențiali, trebuie să vă asigurați că următoarele substante nutritive se regăsec în alimentația copiilor.

Calciu: Ajută la dezvoltarea bună a oaselor si a dinților, promovează sănătatea funcțiilor nervoase și musculare, are un rol important în dizolvarea cheagurilor de sânge și ajută organismul să transforme mâncarea în energie .

Acizii grași esențiali: Ajută la construirea de celule, reglementarea sistemului nervos, întărirea sistemului cardiovascular, dezvoltarea imunității și ajută corpul să absoarbe nutrienții. Acizii grași esențiali sunt necesari pentru funcționarea sănătoasă a creierului și a vederii.

Fier: Important pentru crearea hemoglobinei, care transportă pigmentul respirator (pigmentul roșu) în sânge și a mioglobinei, un pigment care stochează oxigenul în mușchi. Lipsa de fier provoacă anemie, ceea ce poate duce la stări de oboseală, slăbiciune și iritabilitate.

Magneziu: Menține oasele puternice și un ritm cardiac constant, sprijină sistemul imunitar și ajută la menținerea musculară și a funcției nervoase.

Potasiu: Lucrează împreună cu sodiu pentru a controla balanța apei din organism, care ajută la menținerea presiunii sângelui. Este în corelație cu funcția musculară și cu ritmul cardiac, în timp reducând riscul de a face pietre la rinichi și osteoporoză.

Vitamina A: Joacă un rol important pentru vedere și dezvoltarea oaselor, protejează corpul de infecții, ajută sănătatea și creșterea celulelor, a țesuturilor din organism, inclusiv părul, unghiile și pielea.

Vitamina C: Ajută la formarea și repararea celulelor roșii din sânge, oaselor și țesuturilor, ajută la menținerea sănătoasă a gingiilor copiilor și întărește vasele de sânge. Minimalizează vânătăile și grăbește vindecarea, stimulează sistemul imunitar și menține infecțiile la un nivel scăzut. De asemenea, ajută corpul să absoarbă fierul.

Vitamina D: Ajută corpul să absoarbă minerale (ex. Calciu) și ajută la dezvoltarea puternică a dinților și oaselor. Esențial pentru atingerea potențialului de creștere și a masei osoase. Funcționează ca un hormon cu rol în sănătatea sistemului imunitar, producției de insulină și în reglarea creșterii celulare.

Vitamina E: Limitează producerea de radicali liberi, care pot deteriora celulele. Vitamina E este importantă pentru imunitate, repararea ADN-ului, precum și pentru alte procese metabolice.

Zinc: Este necesar în mai mult de 70 de enzime care ajută digestia și metabolismul, fiind esențial pentru creștere.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri