Autorităţile au găsit soluţia pentru deficitul de medici și asistenți: reduc numărul de paturi în spitale

Data publicării:
cluj spital

În acest moment, conform legii, o asistentă ar trebui să aibă în grijă cel mult 12 paturi, iar un medic - 15 paturi. În realitate, din cauza deficitul de personal, acest raport este cu mult depăşit.

La Spitalul de Urgenţă Floreasca din Bucureşti, deficitul de personal este de 47%. La Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti, mai mult de 35% din posturi sunt neocupate. La Institutul Oncologic din Iaşi lipseşte 25% din personal.

Spitalele care duc lipsă acută de angajaţi sunt mult mai multe, în toată ţara. Ministerul Sănătăţii a găsit însă o soluţie simplă să reducă din deficit: taie din numărul de paturi.

Până în 2016 vor dipărea 4.000 de locuri din spitale, pentru ca România să ajungă la norma europeană, adică 4,8 paturi la 100.000 de locuitori.

Având în vedere că numărul salariaţilor se calculează în funcţie de numărul de paturi, asta automat ne duce cu gândul la reducerea de personal, cu toate că în acest moment deficitul este foarte mare în toate unităţile spitaliceşti”, spune Ştefan Nicolae, vicepreşedintele Federaţiei Solidaritatea Sanitară.

Într-un spital, un medic ar trebui să aibă grijă de cel mult 15 bolnavi de pe o secţie. Iar o asistentă, potrivit legii, trebuie să se ocupe de îngrijirea a 12 pacienţi, nu mai mult.

În realitate, deficitul de personal din spitale nu numai că se menţine, ci chiar se agravează. Ordonanţa prin care se deblocau posturile a fost declarată neconstituţională, aşa că în vigoare este o prevedere mai veche care precizează că se poate face o angajare la şapte persoane plecate din sistem.

În ultmii şapte ani, 14.000 de doctori au plecat din România. La fel au făcut şi 23.000 de asistente. Acum există din nou discuţii pentru deblocarea angajărilor.

„Eu mi-aş dori să existe posibilitate, chiar dacă prin memorandum, ca noi să putem da drumul la angajări în sistem, spune Nicolae Bănicioiu, ministrul Sănătăţii.

În spitale ar mai fi nevoie de 12.000 de asistente şi 6.000 de infirmieri şi brancardieri. Specialităţile medicale unde se simte lipsa doctorilor sunt anestezie şi terapie intensivă, radiologie şi psihiatrie.

Evoluţia numărului de paturi în spitale

Dacă în anul 2010, în spitalele din România existau 136 341 de paturi, numărul acestora a scăzut de la an la an. Astfel, în 2013 s-a ajuns la 123.127 de paturi, anul acesta sunt doar 120.950, iar până în 2016 se va ajunge la 118.950.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri