Boli care îngrozesc lumea. Cât de pregătit ar fi sistemul medical românesc în caz de Ebola

Data publicării:
ebola please don t enter

Ebola este virusul care a pus, acum, pe jar întreaga lume. Din martie şi până acum, peste 1.300 de oameni au murit în Africa. Specialiştii din sănătate au început să se pregătescă pentru ce e mai rău.

La Institutul Matei Balş ar putea fi internaţi, dacă ar fi nevoie, maximum 15 pacienţi bolnavi de Ebola. Nicăieri în România însă, nu există deocamdată un sistem de securitate biologică de nivel 4, adică acel mecanism special creat pentru a evita contagierea.

„Acest sistem presupune circuite foarte stricte ale probelor biologice şi ale pacienţilor, presupun dispozitive de sterilizare de foarte înaltă calitate şi presupune încăperi cu presiune negativă în aşa fel încât din laborator să nu iasă nimic afară”, a adăugat Cătălin Apostolescu, purtător de cuvânt al Institutului Matei Balş. Un asemenea sistem va fi gata abia în noiembrie anul viitor.

Şi în 2009, lumea a fost lovită de o boală cumplită. O pandemie de gripă porcină a izbucnit în Mexic. Virusul s-a răspândit rapid în America de Nord, Europa, Asia şi Oceania. În România au fost confirmate aproape şapte mii de îmbolnăviri şi 122 de decese.

Am avut într-adevăr de-a face cu un număr foarte mare de bolnavi reali, de suspecţi şi de bolnavi închipuiţi care s-au adresat în acelaşi timp sistemului sanitar”, a spus Cătălin Apostolescu, purtător de cuvânt al Institutului Matei Balş.

2005 a adus virusul gripei aviare care din China a trecut în Siberia, apoi în sudul Rusiei. În octombrie acelaşi an, boala ajungea şi în România. Sute de mii de păsări au fost omorâte, iar panica a cuprins toată ţara. Inclusiv savanţii au fost în alertă. 

Aviara oricând se poate transforma, vorbim despre viruşi care luptă să se menţină în viaţă şi atunci ce fac se modifică singuri. Se adaptează astfel încât reuşesc la un momnet dat să-şi găsească o nouă gazdă. Vorbind de aviară, sigur că se găseşte la păsări, dar a reuşit să se transmită şi la om. Ori reuşind să treacă şi la om ideea era să prevină o mutaţie genetică astfel încât să nu treacă de la om la om”, a spus Victor Olsavszky, reprezentant al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii în România. 

Şi Sindromul Respirator Acut Sever, o maladie care distruge plămânii, a îmbolnăvit, în 2002, peste 8000 de oameni din: China de Sud, Singapore, Hong Kong şi Vietnam. Aproximativ 800 dintre aceştia au murit.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri