Pe urmele hepatitei C. Peste 30.000 de români vor fi testaţi în lunile următoare

Data publicării:
hepatita C

Primul român căruia i s-au prelevat probe pentru depistarea hepatitei C în cadrul noii campanii lansate de Institutul Matei Balş a fost testat într-un cort amplasat în Piaţa Universităţii din Bucureşti. 

Este nevoie doar de o picătură de sânge pusă într-un aparat special, pentru ca medicii să aibă în 10 minute rezultatul care arată dacă o persoană este infectată cu virusul hepatitei C. 

În perioada următoare, românii care vor ajunge la doctor vor completa un chestionar şi, în funcţie de gradul de risc, vor fi chemaţi la analize. Doar 35.000 de oameni intră în acest program de depistare a hepatitei C. 

„Toţi care au primit transfuzii de sânge înainte de 1990, toate persoanele care au avut intervenţii stomatologice majore, indiferent de vârsta lor, cei care au avut intervenţii chirurgicale înainte de 90-91, cei care sunt pe dializa, cei care au tatuaje sau piercinguri vor fi testaţi”, a spus profesor docotr Adrian Streinu Cercel, directorul Institutului de Boli Infecţioase Matei Balş. 

Medicii au mai testat până acum 35.000 de români şi au descoperit mai mulţi bolnavi decât arătau studiile. Specialiştii spun că pacienţii trebuie depistaţi cât mai repede şi trataţi deoarece doar în 20% din cazuri, organismul reuşeşte să lupte de unul singur cu virusul. 

„Banii pentru aceste tratamente vor exista şi vor fi prevăzuţi şi în viitoarele bugete, inclusiv în 2015. Este obligaţia noastră de a asigura acele fonduri”, a spus Nicolae Bănicioiu, ministrul Sănătăţii

Cei mai mulţi dintre cei care sunt infectaţi cu virusul hepatitei C nu au simptome şi foarte puţini ajung să fie diagnosticaţi deoarece semnele bolii - oboseală, dureri de stomac, iritaţii pe piele - pot fi puse şi pe seama altor afecţiuni.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri