1 Mai la mare. Turişti puţini, câștiguri sub aşteptări: „Am avut încasări de 150 de lei pe zi”

Data publicării:
turisti mamaia 1 mai

Ziua de 1 mai era prima din sezonul estival care le aducea hotelierilor venituri consistente. Cum anul acesta sărbătoarea a coincis cu Paştele, numărul turiştilor a scăzut considerabil. Cele mai slabe încasări le-au avut hotelierii din Vama Veche.

A fost foarte prost. Am avut doar patru camere închiriate în toată această perioadă, din 34 de camere. A fost cel mai prost an pe care l-am trăit de când suntem în Vama Veche”, spune Rodica Popescu, administratorul unui hotel din Vama Veche.

„Anul trecut şi doi ani la rând am avut 100%, 36 de camere, şi anul ăsta doar 10 camere. Unii au dormit în corturi, unii în maşină, alţii pe plajă”, spune Kherim Negeadin, proprietar unei pensiuni din Vama Veche.

Tinerii care au petrecut 1 Mai în Vama Veche spun că au încercat să facă economii.

Am dormit pe plajă şi am economisit şi bani”, spune un turist.

„Noi nu avem bani pentru hotel pentru că suntem studenţi”, spun alți tineri.

În Mamaia, unii hotelieri au reuşit să vândă aproape 60% din camere.

Spre deosebire de anul trecut s-a simţit o scădere a gradului de ocupare şi din cauza condiţiilor meteo anunţate. S-au anunţat ploi, dar în schimb a fost foarte cald”, spune Daniela Cojocaru, reprezentanta unui hotel din Mamaia.

Nici la terase şi restaurante încasările nu au fost prea bune.

„Faţă de alţi ani a fost puţin mai slab. Faţă de alţi ani, cam 70-80%”. spune Vasile Chirondojan, administratorul unei autoserviri din Mamaia.

„Am avut încasări de 150 de lei pe zi. Este de necomentat”, spune Rodica Popescu, administratorul unui hotel din Vama Veche.

Mulți dintre turiști spun că și-au adus mâncare la pachet.

„Am luat mâncare de acasă. Mâncarea lu' mama e cea mai bună”, spune o tânără.

„La cifrele pe care le avem în prezent, adunate de FPTR, s-au concretizat aproximativ 20.000 de turişti”, spune Anca Nedea, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Turism.

În weekend-ul de Paşte, la un hotel de trei stele din staţiunea Mamaia turiştii au plătit între 200 şi 250 de lei pe noapte, cu tot cu mic dejun, în timp ce la un hotel de patru stele, preţurile au fost cuprinse între 300 şi 400 de lei. În Vama Veche, la un hotel de trei stele, o noapte de cazare a costat între 150 şi 200 de lei.

De altfel, proprietarii de hoteluri, pensiuni și restaurante din toată țara au avut anul acesta încasări mai mici, comparativ cu 2015. Cei aproximativ 116.000 de turiști români care și-au petrecut minivacanța de Paște și 1 Mai în stațiuni din țară și străinătate au cheltuit 47 de milioane de lei (peste 10,4 milioane de euro), mai puțin cu 38% față de anul trecut, când cheltuielile cumulate cu ocazia celor două sărbători au ajuns la 65 de milioane de lei, informează, marți, reprezentanții Federației Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR).

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri