Amnistie discriminatorie. Zeci de mii de femei, obligate să returneze indemnizaţia de creştere a copilului

Data publicării:
femei cu copii in parc

În ultimii doi ani, peste 26.000 de femei au fost nevoite să dea înapoi statului peste 39 de milioane de lei, primiţi ca indemnizaţie de creştere a copilului. Primiseră banii din cauza unor greşeli făcute de funcţionari, dar situaţia nu a sensibilizat niciun ministru. Valentina Turcescu este una dintre victimele sistemului. A primit indemnizaţia după ce anunţase autorităţile că nu mai are dreptul să o încaseze integral. Brusc, funcţionarii au înstiinţat-o că trebuie să dea înapoi aproape 1.200 de lei în termen de 15 zile.

Normal că nu aveam bani că salariul se ia la sfârşitul lunii şi am semnat un angajament de plată prin care mă angajam să achit această sumă în două luni, în două rate”, povestește Valentina Turcescu.

La nici o lună după ce Valentina Turcescu a dat înapoi banii, a aflat că Ministerul Muncii propune iertarea a peste 12.000 de femei care sunt în aceeaşi situaţie. Dintre ele, multe au şi returnat sumele necuvenite statului ori au stabilit graficul de rambursare. În cazul lor, iertarea nu se mai aplică. Dincolo de revolta mamelor, economiştii consideră situaţia aberantă.

În continuare o să dăm legi pe genunchi pe care le vom repara anul viitor. Şi anul viitor o să dăm o lege care să repare. Peticim pentru că nu vrem să facem un lucru bine făcut din capul locului. Legislația noastră are mai multe găuri decât asfaltul din drumurile pe care le ştim foarte bine”, afirmă Răzvan Orăşanu, analist financiar.

În anii trecuţi, zeci de mii de mame au fost somate să returneze indemnizaţiile pentru creşterea copilului pe care le-au primit fără să merite. Cine nu a plătit, a fost executat silit.

Mame datoare statului

2013 - 14.752 persoane

Datorie totală- 27.166.459lei

2012 - 11.239 persoane

Datorie totală- 18:599:460 lei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri