Sistem video unic în Europa, inventat de IT-iștii români: aparatul care revoluţionează inspecţiile navelor

Data publicării:
SISTEM

Ei au creat un sistem video unic în Europa, care poate fi montat pe casca scafandrului. Acesta înlocuieşte cu succes aparatura veche şi greoaie, care dădea erori. Astfel, imaginile surprinse acum sub apă sunt mult mai clare.

O echipă de şase IT-işti din Constanţa au lucrat cinci luni fără întrerupere, pentru ca echipamentul scafandrilor să fie mult mai uşor, iar imaginile pe care le filmează să fie mult mai clare. „Este compus din pupitru, cablul de comunicare şi camera care este ţinută de către scafandru”, a spus Viorel Călin, tehnician IT.

Specialiştii spun că noul aparat nu dă erori, aşa încât scafandrul nu este obligat să reia procedura de control. „Cele de pe piaţă au un display de aproximativ 11 inchi, acesta are un display de 17 inchi, o camera mult mai performanţă. Cele vechi foloseau trei cabluri: unul pentru comunicaţii, unul pentru lumini şi unul pentru video, acesta are un singur cablu care practic le acumulează pe celelalte trei”, a spus Robert Coroianu, director IT.

Aparatul pentru inspecţia navelor le-a adus cercetătorilor un premiu internaţional la un salon de inventică de la Iaşi. Anul viitor, tinerii vor merge şi la Salonul de Inventică de la Geneva. Ei speră astfel că aparatul să fie cumpărat şi de străini.

Până atunci sistemul creat de ei o să fie folosit de singura firma care este acreditată de Autoritatea Navală Română pentru inspecţiile navelor şi care a plătit pentru el 12.000 de euro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri