„Bulinele” din Centrul Vechi au fost date jos de proprietari

Data publicării:
cladiri cutremur bulina rosie mediafax-1

Proprietarii clădirilor din Centrul Vechi al Capitalei au dat jos de pe clădiri panourile care indicat faptul că acestea prezintă risc seismic. Oamenii speră ca, astfel, să nu scadă preţul apartamentelor atunci când le vând.

Mai grav este faptul că cei care intră în localurile din Centrul Vechi nu ştiu la ce riscuri se expun. Primăriile încearcă să împiedice acest fenomen. Municipalitatea a cerut Guvernului să dea o lege prin care cei care locuiesc în case cu risc seismic să fie obligaţi să le repare.

În prezent, în Capitală sunt peste 560 de imobile încadrate în cele trei clase de risc seismic. Din 2002 până în prezent, numai 34 au fost consolidate: 19 din bani publici, 15 din banii proprietarilor.

Legea nu prevede sancțiuni pentru cei care îndepărtează aceste însemne.

Mai mult, proprietarii nu pot fi obligați să își consolideze imobilele, însă există un proiect de lege care ar putea institui această obligație.

Clădirile cu bulină roşie din Bucureşti ar putea să nu mai fie închiriate. În plus, proprietarii care vor să-şi vândă casele ar putea fi obligaţi să facă expertiză tehnică imobilului.

Potrivit situației Direcției de urbanism a Primăriri Municipiului București, în Centrul Istoric sunt 268 de clădiri construite înainte de 1900, 166, între 1900 – 1929, 63, între anii 1930 și 1940 și șapte, între 1978 și 1995.

Situaţia clădirilor din Centrul Istoric

* clădiri cu bulină roşie - 88

* clădiri pericol public - 28

* imobile cu bulina eliminată - 60

sursa: studiu al Univ. de Construcţii Bucureşti

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri