În Vatra Dornei, oamenii îngheaţă şi afară, şi în case. Toţi cei 7.000 de locuitori depind acum de o centrală de cartier. Şi asta în timp ce oraşul are de opt ani o centrală nouă, dar care stă nefolosită pentru că localitatea nu este racordată la reţeaua de gaze naturale.

Embed:

 

Cu vestă, cu căciulă, cu trei halate... Ce să facem? Și acasă e aceeași atmosferă, acasă e și mai frig. Ca să putem lucra, am mutat biroul lângă calorifer care-i de abia călduț”, spun o localnică.

În case, în primărie şi chiar în spitale, oamenii sunt înfofoliţi de parcă ar sta afară. De la Crăciun, calorifele sunt doar călduţe.

Acest agent termic intră în casă la proprietari undeva cam la 46, 45-46 de grade. Cu această temperatură nu se poate asigura o temperatură decât de max 17 - 18 grade”, spune un localnic.

Oamenii trăiesc la oraş ca la ţară.

Da, lemne sunt, am garaj aici, mă duc și iau lemne, fac foc”, spun un alt localnic.

Localnicii se plâng zilnic autorităţilor, mai ales că plătesc scump frigul din case.

Ar trebui temperatura să fie mult mai ridicată pentru faptul că la noi iarna este foarte grea. Costul de gigacalorie, este foarte, foarte scump. 272 pe lună”, se plâng oamenii.

Explicaţia autorităţilor?

Ilie Boancheș, primarul municipiului Vatra Dornei: Nu ne-am gândit că veni gerul așa putrenic în perioada anului nou.

Centrala are două cazane cu rumeguş care alimentează tot oraşul, deşi iniţial, în 2004, fusese gândită pentru un singur cartier. Există şi un al treilea cazan care funcţionează cu combustibil lichid, însă edilii nu au bani ca să îl cumpere. Deşi astfel, centrala ar funcţiona la capacitate maximă, iar oamenii nu ar mai tremura de frig. Primarul speră să fie ajutat de Consiliul Judeţean.

Ilie Boancheș, primarul municipiului Vatra Dornei: Minimum cinci miliarde ca să mergem la o limită decentă de a trece această iarnă.

Culmea este că oraşul are o centrală nouă.

Problema încălzirii centralizate de aici din vatra Dornei ar putea fi rezolvată cu centrala de cogenerare care a fost construită în anul 2008 dar care nu a funcționat niciodată pentru că în Vatra Dornei nu există gaz metan”, transmite corespondentul Digi24 Andreea Negoiță.

Proiectul prevedea şi racordarea la gaz, însă din nou răspunsul edililor e acelaşi: nu mai sunt bani. Veştile meteorologilor nu sunt tocmai bune pentru localnicii din Vatra Dornei. Sunt anunţate temperaturi şi mai scăzute în următoarea perioadă.

Urmăreşte Digi24.ro şi pe FACEBOOK şi TWITTER!

COMENTEAZA!