Căsătoriile între ortodocși și catolici, un subiect sensibil

Data publicării:
vlcsnap-2013-04-01-15h14m49s253
 

În Biserica Ortodoxă este obligatorie convertirea soţului neortodox

Paşte într-o familie mixtă din Oradea. Soţii Tăuţan - el român ortodox, ea unguroaică reformată - s-au căsătorit anul trecut la Starea civilă. Urmează acum cununia religioasă.

„Nu am întâmpinat nicio problemă. Acestă diferenţă de religie nu a stat niciodată în calea fericirii. Sfatul primit de la preotul reformat şi cel ortodox e să ne iubim, să nu uităm religia pe care o avem. Asta nu înseamnă că nu căutăm să mergem în ambele biserici", a spus Carmen Tăuţan, creştin reformat.

„Cununia religioasă am să o fac şi la biserica ortodoxă şi, din respect pentru religia soţiei mele, am să fac şi în religia ei reformată. Pentru mine nu este nicio problemă. Am avut inţelegere de la preoţi”, a subliniat Ciprian Tăuţan, creştin ortodox.

De mare ajutor le-au fost şi părinţii, care, la rândul lor, au trecut peste bariera religioasă.

În Constanţa, preoţii catolici au oficiat anul trecut şase căsătorii mixte, iar alte câteva cupluri şi-au anunţat deja intenţia de a-şi uni destinele în faţa lui Dumnezeu. Mariana Gheorghe locuieşte în Italia, împreună cu iubitul ei, italianul Silvio Palmerone. Chiar dacă ea este o ortodoxă practicantă, iar el catolic, niciodată nu au întâmpinat probleme din cauza convingerilor religioase.

„Nu văd de ce să le schimbam, eu m-am născut așa și am fost botezată ortodox, iar catolicii au și ei pe Dumnezeu, pe Fecioara Maria, deci nu văd diferența”, a subliniat Mariana Gheorghe.

Următorul pas pe care vor să-l facă este căsătoria. Pentru acest eveniment au ales basilica catolică Sfântul Anton din Constanţa.

„Ideal ar fi ca cei doi soți să aibă aceeași religie. Lucru care nu se întâmplă mereu, din foarte multe considerente. Biserica Catolică de foarte mulți ani a stabilit la nivel de învățătura bisericească, așa cum se procedează în aceste cazuri, vorbim despre căsătoriile mixte: fiecare persoană își păstrează religia proprie”, a spus Iacob Ieronim, preot romano-catolic.

Preoții ortodocşi, mai riguroşi, şi îi cer soţului care este de altă religie sau confesiune să adopte credinţa ortodoxă.

Octavian şi Alice, el ortodox, ea catolică, au ales sa fie căsatoriţi de un preot catolic. „Nu e un impediment chestia asta. Contează să te înțelegi bine, să respecți religia fiecăruia. Paștele îl sărbătorim de ambele părți”, spun ei.

Psihologii susţin că rata divorţurilor este mult mai mare atunci când cei doi soţi au religii diferite.

În timp ce Biserica Ortodoxă admite divorţul şi permite unei persoane să se căsătorească de cel mult trei ori, în cea catolică, credincioşii nu se pot căsători în faţa preotului decât o singură dată. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri