Ce îl poate convinge pe un adolescent să se radicalizeze

Data publicării:
CINE SUNT HACKERII GETTY

Ce îl poate împinge pe un tânăr obişnuit spre organizaţii şi acte extremiste? În primul rând vârsta. Cei mai vulnerabili sunt adolescenţii, spun specialiştii care analizează recrutările de la distanţă făcute de gruparea Statul Islamic.

Tudorel Butoi, expert criminalist: „Profilul psihologic al acestor tineri se caracterizează prin labilitate emoţională, disfuncţionalităţi în echilibrul afectiv, prin lipsa maturităţii cognitive datorită experienţei puţine. Setea de aventură, de spectaculos, de evenimente provocatoare. Are loc din punct de vedere psihologic un fenomen de contagiune, de imitaţie mentală şi comportamentală. S-au dus şi suficient de multe fete, după ce au văzut despre ce e vorba, nu au mai ştiut cum să fugă de acolo. Una este să o faci pe prinţesa războinică Xena pe ecranul filmului şi alta e atunci când plonjează pe lângă tine obuze, grenade şi foc.”

Pentru mulţi, radicalizarea începe pe internet, adică lumea în care se refugiază tot mai mulţi copii şi adolescenţi.

Alfred Bulai, sociolog: „Nu e nevoie de a imita cine ştie ce special. Internetul este plin de informaţii, în ziua de azi este foarte uşor să ai acces la informaţii. Atenţie, chiar la informaţii pe care le postează grupuri extremiste.”

Tudorel Butoi, expert criminalist: „Filmelor lor sunt foarte bine făcute. Personajele, liderii lor sunt foarte bine evidenţiaţi, defilările sunt impresionante. Şi ce vrei mai mult pentru un tânăr care nu are încă gamă de valori solidă, repere cu care să se opună acestei propagande.”

Specialiştii spun că astfel de mutaţii se întâlnesc mai des la tinerii care nu au o relaţie caldă cu familia şi care se consolează cu iluzia prieteniilor din spaţiul virtual.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri