Chirurgii români, primii atestați în transplant de ficat de Uniunea Europeană

Data publicării:
transplant-ficat

Un milion de români suferă de hepatita B. Majoritatea se vindecă, dar pentru 50.000 boala se poate transforma în ciroză, iar singura salvare este transplantul de ficat. Violeta Grosu a fost în această situaţie acum 10 ani şi îşi aminteşte cum a venit anunţul care a salvat-o de moarte.

Violeta Grosu, pacientă: Am stat pe lista de așteptare trei ani și jumătate. Urma să mă externez a doua zi doctorița mea, doctorița Mihăilă, a venit și mi-a spus: nu mâncați, a venit un ficat cu B3 și cu RH negativ.

La momentul miraculos pentru această femeie, România avea deja câţiva ani de experienţă în transplantul de ficat. În 15 ani, prin mâna medicului Irinel Popescu de la Spitalul Fundeni au trecut 650 de pacienţi.

Danil Tulugea, pacient: S-a schimbat tot. Absolut tot s-a schimbat. În primul rând modul de a privi viața. E viața de după moarte.

Prima generaţie de 28 de medici români specializaţi în chirurgie hepatică va primi atestat de practică în toamna aceasta. Cursul de doi ani de la Spitalul Fundeni este primul din Europa care respectă cerinţele comunitare.

Profesor doctor Irinel Popescu, coordonatorul Programului Naţional de Transplant Hepatic: Chirurgia ficatului, a căilor biliare şi a pancreasului. La nivel international s-a hotărât că ele trebuie să rămână împreună şi un chirurg cu această pregătire trebuie să ştie să le facă pe toate trei.

O astfel de echipă va putea opera fără supravegherea medicilor de la Spitalul Fundeni, cum se întâmplă acum. Este generaţia din care fac parte şi medicii răniţi în accidentul aviatic din Apuseni.

Valentin Calu, medic primar chirurgie generală: La nivel european chirurgia suferă nişte transformări evidente. Se merge pe supraspecializări.

Un număr mai mare de specialişti ar permite deschiderea unor noi centre de transplant, la Cluj-Napoca şi Iaşi. Cu condiţia ca donatorii şi statul să fie mai generoşi. Acum sunt decontate 100 de intervenţii pe an, în condiţiile în care lista de aşteptare este de patru ori mai mare. E drept, un transplant hepatic costă 168.000 de lei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri