Controverse și acuzații după accident. Martorii spun că salvatorii au intervenit târziu pentru că nu aveau cheile de la motorul bărcii

Data publicării:
luciu de apa cu resturi de elicopter siutghiol

O primă controversă în cazul accidentului produs ieri, pe lacul Siutghiol, este legată de barca salvatorilor, care nu avea motorul pornit.

"Bărcile cu vâsle sunt pentru că dacă sunt scafandrii jos nu poţi să ai bărci cu motor." a spus luni seară secretarul de stat Raed Arafat.

Astăzi, însă, secretarul de stat în Ministerul de Interne a găsit altă variantă pentru barca fără motor: era în conservare şi nu a fost într-o misiune oficială .

"Subliniez aspecte care au apărut pe parcurs. Unul este legat de nava MAI - ambarcaţiunea Jupiter care s-a zis că ea nu a fost chemată, a venit din proprie iniţiativă - da. Îi mulţumesc pentru asta. Nava este în afara intervenţiei şi este în conservare cu finalul sezonului estival. Ea nu trebuia să fie în apă, ci conservată. că a fost în apă, că omul a participat, e un lucru pentru care-i mulţumim lui." a spus Arafat.

Reprezentanţii ISU au spus însă iniţial că motorul bărcii nu era pornit pentru că s-a pierdut cheia: "Acea barca în momentul respectiv nu au reușit să-i pornească motorul, de aceea au considerat oportun să vâslească, să nu mai piardă timpul."

Astfel, în nici 24 de ore de la producerea accidentului au apărut trei variante: s-a pierdut cheia motorului, bărcile au intrat în conservare, motorul bărcii ar fi pus în perciol viaţa scafandrilor. O a doua controversă este cea legată de timpii de intervenţie. Conform ministerului de interne, apelul s-a dat la 16 şi 11 minute, ROMATSA a dat alt timp 16 şi 16 minute, iar ISU spune ora 16 si 5 minute.

"S-a primit apelul în jurul orei 16.11, a fost plecare imediată la două echipaje și plecare după trei minute al treilea echipaj." spune Raed Arafat

Potrivit medicilor, o persoană care stă în apă rece de 3-4 grade nu poate rezista mai mult de 30 de minute şi asta doar dacă are corpul foarte bine antrenat, așadar fiecare minut de întârziere contează.

Martorii care au văzut cum s-a prăbuşit elicopterul spun că primii salvatori au ajuns la locul accidentului după mai bine de 40 de minute, iar primii care au intervenit au fost pescarii.

Citiți și: Cauzele tragediei aviatice de pe lacul Siutghiol: Eroare umană sau defecțiune?

Elicopter SMURD prăbușit în Lacul Siutghiol. Toate cele patru persoane aflate la bord au murit

Elicopter SMURD prăbușit în Lacul Siutghiol. Cine sunt cei patru membri ai echipajului care și-au pierdut viața?

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri