Copaci, doar pe hârtie în Capitală

Data publicării:
parc herastrau wiki

Suprafaţa spaţiilor verzi din Capitală creşte şi înfloreşte doar în actele contabile, pe bani mulţi. În realitatea însă, din 2007 până în 2015, din 3,2 hectare de verdeaţă au rămas doar două. Primăriile s-au întrecut însă în amenajarea acestor spaţii verzi. O întrecere care ne-a costat, nejustificat, 600 de milioane de euro, potrivit inspectorilor de la Curtea de Conturi.

Din aceasta sumă, Administraţia Lacuri Parcuri şi Agrement din subordinea Primăriei Capitalei a cheltuit 260 milioane lei. Restul, a revenit primăriilor de sector.

Campioana cheltuielilor este Primăria sectorului 3, cu 914 milioane de lei. Urmează cea a sectorului 4 cu 552 de milioane lei. Podiumul este închis de Primăria sectorului 6, care a cheltuit 311 milioane. Potrivit Curţii de Conturi, banii s-au dus pe bănci de 4 mii de lei bucata, crizanteme de 310 lei firul sau un leagăn în parcurile pentru copii de 12.000 de lei. Reprezentanţii primăriilor au o explicaţie.

În momentul de faţă la Primăria Muncipiului Bucureşti se află o conducere interimară care îşi exercită mandatul de mai puţin de o lună de zile. Raportul Curţii de Costuri se află în analiză de către actuala conducere a Primăriei Municipiului Bucureşti,” declarăAlexandru Ichim, purtătorul de cuvânt al Primăriei Bucureşti.

„Eu am preluat şi am preluat inclusiv toate contractele de la începutul anului. Din câte ştiu contractul a expirat. Şi vom face licitaţie la vedere,” spune Vasile Moţoc, primar interimar al sectorului 1.

După câte ştiţi, nu suntem în topul cheltuitorilor pentru astfel de activităţi, sigur că, probabil că toate primăriile vor renunţa la astfel de plantări,” spune Neculai Onţanu, primarul sectorului 2.

După ce a făcut inventarul cheltuielilor năucitoare pentru flori cu adaos comercial de 2500%, Curtea de Conturi arată şi că diminuarea spaţiului verde este cauzată mai ales de retrocedări. Activiştii de mediu vin cu precizări:

Dan Trifu, preşedintele Asociaţiei Ecocivica: „Legislaţia a fost adaptată de către mafia imobiliară pentru a pune mâna pe aceste spaţii verzi. Este inadmisibil să cheltuieşti atâţia bani, să nu răscumperi nici măcar un metru pătrat de spaţiu verde, să umpli oraşul cu nişte arbuşti pe care îi schimbi în continuu.”

Uniunea Europeană impune ţărilor membre să aibă cel puţin 26 de metri pătraţi de verdeaţă pe cap de locuitor. Capitala României are 9,8.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri