Sancţiuni la Covasna: Diriginta care i-a interzis elevei să poarte o bentiţă tricoloră şi directorul liceului au fost amendaţi

Data publicării:
sabina bentita-1

Sancţiuni în cazul bentiţei tricolore de la Covasna: au primit amendă atât directorul şcolii, cât şi diriginta Sabinei Elena, cea care i-a interzis fetei să poarte ornamentul în culorile drapelului românesc de ziua naţională a Ungariei. Măsura a fost dispusă de Consiliul pentru Combaterea Discriminării.

Decizia CNCD a fost luată în baza unei petiții depuse la sfârşitul lunii martie de un parlamentar din Covasna, Marius Lucian Obreja, care l-a reclamat pe inspectorul general al Inspectoratului Şcolar General Covasna, Kerestely Irma, pe directorul Grupului Școlar „Korosi Csoma Sandor”, Simon Istva, și pe profesoara/diriginta elevei, Bajkuj Mihaela, pentru discriminare etnică.

Fosta dirigintă a Sabinei Elena şi directorul grupului şcolar au de achitat acum câte o contravenţie de 400 de lei.

Pe 15 martie 2013, de ziua naţională a Ungariei, Sabina Elena a venit la şcoală cu o bentiţă în culorile drapelului românesc. Adolescenta spune că a fost certată de dirigintă şi de director, care au calificat-o drept „instigatoare”. Fata ar fi fost acuzată şi că ar fi adus daune imaginii şcolii.

Colegii de la secţia maghiară m-au huiduit şi mi-au adresat fel şi fel de cuvinte jignitoare, pe care nu pot să le reproduc. Doamna dirigintă mi-a spus să nu mai port bentiţa tricoloră pe cap. Până la urmă, mi-a luat-o, declara atunci eleva Sabina Elena.

Au urmat mai multe mitinguri de susţinere a elevei, apoi Ministerul Educaţiei şi Inspectoratul Şcolar au dispus primele sancţiuni: directorul general și directorii adjuncți au primit observații scrise pentru gestionarea defectuoasă a situației, iar diriginta a fost schimbată din funcție și nu mai este profesoara de limba română a elevei.

Conducerea liceului a afirmat tot timpul că acuzaţiile sunt mincinoaseNu este nicio problemă că fata a purtat acea bentiţă. Copiii români şi-au pus tricolorul, iar copiii maghiari şi-au pus cocardă maghiară. În momentul în care au apărut şi unii, şi alţii, au făcut gesturi obscene. Dar fata nu a fost ameninţată”, a fost poziţia oficială a conducerii unităţii de învăţământ.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri