BONTON. Cristiana Ionescu, avocata care și-a transformat casa într-un centru pentru copiii defavorizaţi

Data publicării:
copii centru

La 20 de kilometri de Bucureşti, la Corbeanca, au sediul spiriduşii lui Moş Crăciun. Cristiana şi Cristi aduc bucurie în viaţa multor copii defavorizaţi. Şi-au transformat casa într-un centru de educaţie şi au făcut din ajutor o meserie de zi cu zi.

Aici copii defavorizaţi se joacă, învaţă, primesc mâncare şi haine.

„Până săptămâna trecută spuneam că mă ocup de 70, dar odată cu punga albă cu vise ne-am făcut un inventar mai detaliat, din casă în casă, și am numărat toți copiii, nu numai copiii care vin în fiecare vară la Edulier și suntem la 148”, povestește Cristiana Ionescu, fondatorul Fundatiei.

În fiecare zi Cristiana ia acasă la ea grupuri de copii săraci alături de care desenează, cântă, se joacă şi învaţă, împreună, să viseze.

Cristiana Ionescu este de profesie avocat. O meserie bănoasă la care a renunţat pentru că şi-a dat seama că singurul "proces" pe care vrea să îl câştige este cel de a le oferi o şansă şi celor mai puţin norocoşi.

Am fost avocat, doisprezece ani, dar mă simțeam ca un condamnat la locul de muncă, pentru că mă întoreceam într-o sală de tribunal cu grilaje la geam și simțeam că execut o pedeapsă, începuse să nu mai îmi placă foarte mult și atunci am început să ajut organizații neguvernamentale, iar la un moment dat am decis că mai bine schimb cu totul viața mea profesională și mă dedic organizațiilor neguvernamentale”, a mărturisit avocata.

Când l-am pornit, acum patru ani, m-am gândit că trebuie să fie un pod. Un pod, pentru că m-am întors în satul copilăriei mele, la Corbeanca, unde am crescut de la 6 luni la 8 ani, m-am întors și am văzut o comunitate dezbinată, între oameni foarte, foarte bogați și oameni care trăiesc la limita sărăciei, dar nu interacționează sub nicio formă între ei”, își amintește Cristina.

Cel mai tare nu m-a durut de adulți, că nu mă pricep foarte bine să gestionez relațiile cu adulții, dar m-a durut foarte tare să văd copiii care, indiferent că erau dintr-o familie bogată sau dintr-o familie săracă, erau cumva lăsați în plata Domnului. Și am reușit după patru ani, cred eu, cu ajutorul prietenilor și al voluntarilor, pentru că Edulier este eminamente un proiect făcut pe bază de voluntariat, am reușit cu resursele mele, ale familiei mele, ale prietenilor mei, să implicăm mult de tot, să construim poul ăsta. Încă nu l-am terminat, încă mai avem mult de construit la el, dar de la începuturi, când familiile înstărite nu-și lăsau nici măcar în preajma copiilor neînstăriți copiii, până anul acesta când am făcut un târg și am adunat rechizite împreuna cu patru mămici din familii foarte bune și copiii lor s-au jucat cu copiii noștri, cred că este un mare progres”, povestește aceasta.

Cristiana a înţeles că pentru copiii nevoiaşi educaţia şi buna creştere sunt singurele cai de a-şi face un drum în viaţă.

Au înțeles că fiecare copil are nevoie de așa ceva, are nevoie să învețe distractiv. Noi spunem la Edulier că punem cartea în cui, dar nu în sensul că uităm de ea, ci în sensul că o batem bine cu un cui, ca să se fixeze copiilor. Îi învățăm reguli de bun simț, de maniere, îi învățăm să se respecte reciproc. Eu pot să spun că îi aduc pe copii aici... de fapt vin ei. Pentru ei Edulier înseamnă automat învățare prin joc, înseamnă distracție, înseamnă o educație”, a mai spus Cristina.

La Fundaţia Edulier totul se face în joacă, dar la final scopul este unul serios.

„Încercăm să facem tâmplarie pentru că ne-am dat seama că în acești patru ani că trebuie să îi înveți pe copii că trebuie să se descurce în viață și să își găsească o profesie. Cei mai mulți dintre ei termină școala și ajung agenți de pază, băieții și femei de serviciu, fetele, asta dacă sunt norocoase. Totuși, trăim într-un sat în care eu am nevoie de cineva care să îmi pună flecuri la pantofi, să repare o bicicletă, să facă, nu știu, o jardinieră la flori, din lemn, sunt foarte multe profesii care se pot face... să coasă o față de masă, un șorț de bucătărie și ar putea să își câștige foarte ușor existența și să iasă cumva din situația asta în care sunt acum”, explica fondatoarea fundației.

„Și ce a fost uimitor, după patru ani, pentru mine este uimitor și îmi dă cumva energia să continui, este faptul că copii, absolvenți le zicem noi, care au trecut de 14 ani, se întorc și ne ajută ca voluntari. Știu regulile. Vin din spate copii noi care intră în proiect și cei care sunt în proiect îi învață regulile: la Edulier nu se vorbește cu bă și fă, la Edulier se spune pe nume, nu se spune asta sau ăsta, ăla sau el, ești strigat pe nume. În fiecare dimineață toți avem un scoci legat de hârtie, cu numele nostru trecut, ne adresăm fiecăruia politicos... Și asta e cumva ... cred că răsplata, că văd deja copiii care au înțeles că e nevoie să visezi întâi ca visul să ți se împlinească”, mai spune aceasta.

Pentru că de Crăciun stă în puterea noastră să îndeplinim vise, Cristiana a iniţiat de curând programul "Punguţă albă". A împărţit celor dispuşi să ajute pungi albe, care vor fi umplute cu daruri pentru cei mici. Echipa Bonton şi Digi24 s-au alăturat campaniei. Jurnaliştii postului au umplut aproape 50 de pungi.

Cristina joacă rolul lui Moş Crăciun în fiecare zi a anului, nu doar de sărbători. A înţeles că exemplul personal este cea mai bună motivaţie pentru cei din jur.

„Sunt mult mai câștigată și nu mă refer financiar, sunt mult mai câștigată ca om și ca persoană din ceea ce fac acum, din faptul că strâng fonduri pentru organizațiile neguvernamentale, prin faptul că am atâtia copii la Edulier, cred eu ca atât de puțin cât pot eu sa fac, le pot schimba viața”, concluzionează fondatoarea Fundatiei.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri